Bucătarii recomanda ca, înainte de a pleca la cumpărături, să consultăm atenți mâncarea care a mai rămas în frigider după sărbătorile pascale. Pentru a evita risipa alimenatră, preparatele pot fi reinventate și transformate în unele noi, la fel de gustoase.
Mărunțită și trasă la tigaie în unt, friptura rece devine un preparat nou. Servită împreună cu legumele rămase prin frigider și cu un sos de muștar, formează un sandviș delicios. Acest preparat a făcut parte și din meniul a 160 de nevoiași, de hrana cărora are grijă o fundație din Brașov.
„În sendvișul ăsta sunt doar produse rămase de la masa de Paște, orice friptură avem, orice legumă putem s-o folosim, muștar avem tot timpul prin casă. Să-l oferi unui om al străzii, unui om nevoiaș, unul oropsit de soartă, satisfacția pe care o vezi în ochii lui e mai mare decât orice masă plină într-o zi la restaurant”, a spus Ionuț Petreanu, bucătar șef Fundația Bucuria Darului, pentru Știrile ProTV.
Feliile de cozonac uscat, înmuiate în ou și prăjite apoi în unt, devin un desert de inspirație franțuzească. Bucătarii din restaurantele luxoase aleg să adauge în plus și înghețată, caramel și fructe proaspete.
„Am făcut și un sos, un mouse de ciocolată albă cu smântână, extract de lămâie și de violete și banane caramelizate flambate cu un pic de coniac”, a spus Bogdan Cruiciug, bucătar.
Ouăle roșii care nu mai stârnesc nimănui pofta pot fi transformate în salată orientală. Trebuie doar tocate și combinate cu cartofi, ceapă și verdețuri. De asemenea, oul poate fi acoperit de pesmet și prăjit într-o baie de ulei.
„Eu m-am gândit că mai putem face un spanac cu oua întregi, luăm ouăle și le introducem pe patul de spanac, le acoperim apoi, turnăm deasupra ou și introducem la cuptor și e un fel de bază foarte gustos”, a spus Laura Mihalache, bucătar șef.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație, aproximativ o treime din mâncarea produsă în lume se risipește. În Uniunea Europeană se generează anual peste 59 de milioane de tone de deșeuri alimentare.