Paștele se apropie cu repeziciune, iar românii se pregătesc de zor pentru masa de sărbătoare. Preparatele tradiționale, precum ouăle roșii, pasca, drobul, cozonacul și friptura de miel nu lipsesc din casele oamenilor.
Cristian Margarit, unul dintre cei mai apreciați nutriționiști din România, vine cu o serie de sfaturi pentru părinți, referitoare la alimentația copiilor din această perioadă. Deși preparatele pregătite pentru Paște sunt pline de savoare, atât adulții, cât și cei mici, trebuie să mănânce responsabil, evitând excesele. În caz contrar, organismul se poate supraaglomerarea și poate apărea riscul de îngrășare.
„Bombele calorice sunt, în primul rând, caloriile «goale»: sucurile cu zahăr, băuturile de slabă calitate, dulciurile «industriale», pâinea în exces. Dintre alimentele tradiționale avem cozonacul și pasca. Ele conțin cel mai mult zahăr și grăsimi. Ouăle fierte se digeră greu, deci nu putem mânca suficient de multe încât să devină bombe calorice. Friptura de miel, chiar dacă are și grăsime, este în principal sursă de proteine, care ajută la controlul apetitului”, a adăugat Cristian Mărgărit, potrivit Fanatik.ro.
Specialistul le recomandă părinților să nu excludă complet preparatele de pe masa de Paște din alimentația celor mici, însă să fie extrem de atenți la cantitatea pe care aceștia o consumă. De asemenea, nutriționistul recomandă consumarea mâncărurilor specifice perioade alături de salate și legume, alimente care ajută la digestie și reduc numărul total de calorii consumate.
„Copiii pot mânca din toate, dar în cantități mici, stând la masă și mestecând bine. Ouăle, drobul și chiar pasca au nutrienți foarte utili pentru creșterea și dezvoltarea lor. Ca și pentru adulți, trebuie să limităm dulcurile, ciocolata, sucurile cu zahăr și alte alimente ultra-procesate și nesănătoase”, a punctat acesta.