MApN, despre clipurile virale de pe Facebook şi TikTok cu coloane militare: „Au fost filmate în trecut” (VIDEO)

MApN, despre clipurile virale de pe Facebook şi TikTok cu coloane militare: Au fost filmate în trecut (VIDEO)

Mai multe clipuri au fost distribuite pe rețelele de socializare, înfățișând deplasarea unor coloane militare pe teritoriul României. Pentru că imaginile au provocat panică, MApN a transmis că acestea fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente.

Reacția MApN la clipurile distribuite pe Facebook

Potrivit unora, aceste imagini, ar fi „dovada” mişcărilor de trupe în legătură cu situaţia din Ucraina.

Ministerul Apărării Naţionale a realizat un montaj video în care explică imaginile cu coloanele militare filmate pe şoselele din România.

„Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puţin cinci-şase luni, fie de noi, fie de alţi utilizatori”, transmite MApN.

Reacţia MApN vine după, în ultimele zile, reţelele sociale au fost inundate de clipuri video cu coloane militare prezentate drept dovezi ale unei mobilizări militare de amploare în România.

În realitate, clipurile video sunt filmate în trecut, la diverse exerciţii militare şi nu au nicio legătură cu conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Comunicatul MApN

„Atenție la clipurile virale cu coloane militare În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine. Aceste înregistrări sunt prezentate ca „dovezi” ale mișcărilor de trupe în legătură cu situația din Ucraina.

Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puțin trei-patru luni, fie de noi, fie de alți utilizatori.

De altfel, mulți dintre cei care au urmărit aceste clipuri, viralizate cu scopul de a induce panica, au observat discrepanțele: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente.

Am realizat, în videoclipul de mai jos, o recapitulare a acestor încercări de deformare a realității, cu datele la care au fost cu adevărat surprinse. De notat că singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial, demilitarizate, importate din Bulgaria de o firmă din Cehia. Și care, evident, au tranzitat România. Le veți vedea la finalul montajului video. Și acestea au fost prezentate în aceeași notă conspirativă, a mișcărilor neanunțate de trupe.

Vă reamintim că cea mai corectă informare este cea din surse oficiale. Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteți aici. Vom face verificările cu maximă operativitate și vom reveni cu explicații”, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe