Mărturia luptătorului din forțele speciale care s-a luptat cu doi teroriști Fatah! Cum s-a desfășurat operațiunea de risc maxim (VIDEO)

Mărturia luptătorului din forțele speciale care s-a luptat cu doi teroriști Fatah! Cum s-a desfășurat operațiunea de risc maxim (VIDEO)
Foto: ProLex

Colonelul în rezervă Dan Dumitru a povestit pentru ProLex.tv cum s-a desfășurat o misiune extrem de riscantă pe care a executat-o la începutul anilor '90 când activa în Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) din cadrul Poliției Române.

Obiectul misiunii era neutralizarea și capturarea unui grup de cetățeni arabi prezenți în România și care erau parte a grupării teroriste Fatah, o importantă grupare palestiniană, și cel mai mare constituent al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Colonelul povestește că gruparea care vizată de autoritățile române era formată din 2-3 persoane despre care se știa că sunt înarmate, având grenade și mai multe pistoale. Aceștia domiciliau în Spitalul Malaxa și erau supravegheați în permanență de către Serviciul Român de Informații (SRI).

Despre implicarea SRI în supraveghere, dar nu și în capturarea acestora, Dan Dumitru afirmă că misiunea a revenit poliției și nu serviciului secret probabil din faptul că la momentul respectiv în România nu se știau destule despre organizație.

Înaintea de executarea misiunii, colonelul povestește că a stat detașat 4-5 zile în zona așteptând ordinul de intervenție, planul fiind unul clar prevăzut ca să se pătrundă în exact același timp și pe ferestrele apartamentului și pe ușă pentru a nu da ocazia acestora să fugă.

"Misiunea a fost foarte simplu, noi ne-am organizat în următorul fel: eu și un coleg să pătrundem prin ferestrele apartamentului respectiv. Am hotărât să se intre în același moment, la semnal, atât prin ferestre cât și pe ușa apartamentului, ca să punem mare bază pe elementul surpriză.

Lucru ce s-a și întâmplat. Ce nu știam noi în momentul în care ei stingeau lumina în dreptul geamului de la sufragerie trăgeau un șifonier. Colegul meu a avut ghinionul ca în momentul în care a încercat să pătrundă pe fereastră că s-a lovit de șifoner și a fost aruncat afară prin coardă, căzând undeva în grădina imobilului și era să fie considerat și ca unul dintre arabi care ar fi sărit pe fereastră.

A trebuit să luăm măsură să anunțăm de urgență prin stație. S-a spart și ușa în același moment cu pătrunderea prin ferestre, numai că înăuntru în apartament am ajuns doar eu pentru că în fereastra respectivă colegul meu din nefericere a căzut de la fereastră în grădină.

Am anunțat, arabul a pus mâna pe pistol, nu a apucat să îl folosească pentru că am tras două focuri de armă în noptiera de lângă pat și în astfel de situație s-a supus. I-am arestat de îndată și asta a fost tot!",a povestit Dan Dumitru.

Povestea integrală a misiunii poate fi urmărită în clipul de mai jos:

Mărturia luptătorului din forțele speciale care s-a luptat cu doi teroriști Fatah! Cum s-a desfășurat operațiunea de risc maxim

#DIRECT_ONE_ysndw3#