Măsuri radicale în Botoșani după descoperirea unor focare de gripa aviară: Autorizaţiile de funcţionare pentru firmele care comercializează păsări vii au fost suspendate

Măsuri radicale în Botoșani după descoperirea unor focare de gripa aviară: Autorizaţiile de funcţionare pentru firmele care comercializează păsări vii au fost suspendate

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a retras temporar autorizaţiile de funcţionare pentru societăţile comerciale care comercializează păsări vii. Măsura radicală a fost luată în contextul confirmării unor noi focare de gripă aviară.

Fermele avicole pot vinde pui doar direct către gospodării, în limita a 350 de capete. De asemenea, vânzarea este permisă pe o rază de maximum 50 de kilometri de locul de amplasare a fermei avicole.

Directorul executiv al DSVSA Botoşani, Mihai Ţurcanu, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că măsura a fost transmisă tuturor celor 17 unităţi specializate în vânzarea de pui vii.

„Noi am luat decizia de suspendare a activităţii tuturor mijlocitorilor de afaceri care funcţionau pe raza judeţului Botoşani pe pui, adică suspendarea activităţii magazinelor de pui de o zi şi controlăm fiecare fermă dacă vinde către mijlocitori. Teoretic, nici nu au voie să vândă către mijlocitori”, a afirmat Ţurcanu.

Comerţul cu păsări vii a fost interzis pe teritoriul României timp de 30 de zile, după ce în judeţul Mureş a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă comercială.

Restricțiile asumate de ANSVSA

Printre restricțiile impuse se numără suspendarea comerţului ambulant cu păsări, dar şi activităţile comerciale cu păsări vii prin intermediari. Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Dispozițiile care sunt valabileîn următoarele30 de zile:

  • Suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări
  • Suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.
  • Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”, precizeazăANSVSA.