McDonald’s, Coca Cola și Starbucks s-au retras din Rusia, ca urmare a presiunii publice

McDonald’s, Coca Cola și Starbucks s-au retras din Rusia, ca urmare a presiunii publice
McDonald's anunţă că se retrage în totalitate din Rusia Sursa: Freepik

Sub presiunea publică, McDonald’s şi alte câteva multinaţionale americane au luat decizia să suspende operațiunile în Rusia. Companiile s-au confruntat cu un boicot pe rețelele de socializare, #BoycottCocaCola fiind o tendință pe Twitter în ultimele zile.

Printre companiile care și-au suspendat recent activitatea în Rusia, se numără și Estée Lauder, Fortinet, Trimble, PepsiCo şi Coca-Cola, preluat de G4Media.

„Situaţia este extraordinar de dificilă pentru un brand global”

Marți, McDonald’s a anunțat închiderea celor 850 de restaurante din Rusia și suspendarea tuturor activităților, însă angajații vor fi plătiți în continuare.

„Situaţia este extraordinar de dificilă pentru un brand global ca al nostru şi sunt numeroase aspecte de luat în considerare”, a declarat directorul general McDonald’s, Chris Kempczinski.

În acelaşi timp, respectarea valorilor noastre înseamnă că nu putem ignora suferinţa umană inutilă care are loc în Ucraina”, a adăugat Kempczinski.

Lanțul american are aproximativ 62.000 de angajaţi în Rusia, cu o cifră de afaceri de 9% şi un profit operațional de 3%.

Tot mai multe companii s-au retras din Rusia

Aproximativ 280 de companii importante și-au anunțat retragerea din Rusia. Aceasta decizie a fost comunicată și de Coca-Cola și Pepsi.

„Inimile noastre sunt alături de oamenii care suferă efecte de neconceput ale acestor evenimente tragice din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Coca-Cola.

Starbucks, cu 130 de cafenele în Rusia, și-a suspendat activitatea și nu va mai livra produse în țară. Compania  „a acceptat să suspende imediat operaţiunile din magazine şi va oferi sprijin celor aproape 2.000 de angajaţi care depind de Starbucks pentru a trăi”, a declarat directorul general al lanţului de cafenele, Kevin Johnson.

Urmăriți B1TV.ro și pe