Celebrul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit cura de slabire ideală.
Mihaela Bilic susține că regimurile hipocalorice repetate încetinesc arderea caloriilor și determină organismul să funcționeze cu un consum energetic minim.
Medicul nutriționist mai spune că, cu cat mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să “cheltuiască mai puțin”.
Este important de știut că un regim alimentar sărac în calorii poate duce la pierderea în greutate, dar și la scăderea masei musculare. În timp ce în procesul de slăbire se pierd atât grăsime, cât și țesut muscular, la îngrășare kilogramele revenite sunt compuse în mare parte doar din grăsime.
Totodată, cu cât sunt mai dese astfel de episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă greutatea rămâne constantă, proporția dintre masa musculară și cea grasă se modifică în defavoarea sănătății metabolice.
“Paradoxal, cu cat mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să cheltuiască mai puțin. Scăderea cheltuielilor metabolice din timpul dietelor repetate nu este urmată de revenirea la normal a arderilor. Un aport alimentar sub 1000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie diminuat cu 30-50%. Regimul hipocaloric are inițial rezultate, însă după un timp același aport mic de calorii va fi necesar pentru menținere, nu pentru slăbit!
Când slăbim pierderea kilogramelor se face atât din țesutul adipos cat și din țesutul muscular; reîngrășarea se face 100% cu grăsime. După câteva episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă avem același număr de kilograme pe cîntar, compoziția corporală se modifică în rău: cantitatea de grăsime din organism va fi mai mare, iar metabolismul va fi încetinit corespunzător.
Tipul de alimente din dieta zilnică influențează rata metabolică- anumiți nutrienti sunt mai ușor de digerat, absorbit și transformat în energie sau grăsime de depozit”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Bilic a dat câteva exemple de măsuri alimentare care pot stimula metabolismul.
“Proteinele din carne, pește și ouă se digeră cel mai greu, pentru metabolizarea lor organismul cheltuiește cu 25% mai multă energie. Proteinele au calorii negative, ajută la slăbit și intensifică arderile metabolice.
Grăsimile alimentare sunt concentrate în calorii și nu necesită transformări majore; ele trec rapid în țesutul adipos și sunt depozitate cu consum energetic minim (3%)
Carbohidrații din zahăr și făinoase determină o creștere de numai 5-9% a ratei metabolice. În plus stimulează secreția de insulină, hormonul responsabil de transformarea caloriilor în depozite de grăsime.
Măsuri alimentare care pot stimula metabolismul:
-consumați alimente și băuturi calde sau reci, aducerea lor la temperatura corpului se face cu consum energetic
-consumați proteine la fiecare masă ca să puneți metabolismul la treabă
-evitați combinația făinoase-grăsime (pizza, sendvișuri, paste), e ușor de transformat în grăsime de depozit
-folosiți condimente- tot ce este iute și picant accelerează metabolismul
-beți cafea, cafeina stimulează digestia, circulația și respirația, inhibă apetitul și accelerează metabolismul
-alegeți varianta de cereale integrale și consumați fructele cu tot cu coajă, au indice glicemic mic și risc de îngrășare scăzut
-evitați consumul de carbohidrați după ora 18:00, spre seară rata metabolismului scade
-consumați fructe de mare bogate în iod, zinc, seleniu și crom, minerale esențiale pentru sinteza de hormoni tiroidieni care accelerează arderile
-evitați excesul de legume crucifere (varză, conopidă, broccoli), au tendința să încetinească activitatea tiroidei
-împărțiți cantitatea de mâncare dintr-o zi în mese mai mici și mai dese; efortul de digestie se face cu consum caloric, deci 3 mese/zi sunt de preferat în loc de o masa unică”, a mai menționat nutriționistul.