Militarii români i-ar putea înlocui pe cei britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia și Herțegovina. Operația EUFOR Althea este afectată de Brexit

Militarii români i-ar putea înlocui pe cei britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia și Herțegovina. Operația EUFOR Althea este afectată de Brexit
foto: Facebook @ Armata României

Misiunea europeană de menținere a păcii în Bosnia și Herțegovina este afectată de Brexit, iar România vrea să trimită o companie de infanterie în cadrul operației EUFOR Althea. Decizia de a propune trimiterea unuicontingent suplimentar de soldați face parte din strategia țării noastre de a fi percepută ca furnizor securitate la nivelul UE și NATO, potrivitG4Media.ro.

Militarii români i-ar puteaînlocui pe cei britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia și Herțegovina, operația EUFOR Althea

În cadrul misiunii UE în Bosnia și Herțegovia, EUFOR Althea, România ar putea trimite până în 135 de militari.

„România și-a exprimat intenția suplimentării contribuției naționale cu o companie de infanterie în cadrul rezervei de forțe la dispoziția comandantului operației, pentru acoperirea unora dintre aceste deficite. Efortul se înscrie în plafonul de forțe aprobat pentru participarea la misiuni și face parte din demersul de reconfigurare a participării Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Apărării pentru publicația citată.

MApN spune că paticiparea României la operația EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul UE, cât și a parteneriatului NATO-UE.

„Din perspectiva MApN, participarea României la operația EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității şi stabilității în regiune”, mai arată Ministerul Apărării.

Potrivit MApN, „unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate”.

„România este un contributor constant la misiuni și operații UE, atât în vecinătatea estică (EUMM Georgia, EUAM Ucraina), cât și în regiunea Balcanilor de Vest (Operația EUFOR Althea în Bosnia și Herțegovina), respectiv în vecinătatea sudică a continentului (EUTM Mali, EUTM Somalia, EUTM RCA – Republica Centrafricană)”, a mai precizat MApN.

Urmăriți B1TV.ro și pe