Ministerul Apărării anunță reluarea activității de zbor cu avioanele MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an

Ministerul Apărării anunță reluarea activității de zbor cu avioanele MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române

Ministerul Apărării a anunțat, marți, reluarea activității de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an. MApN precizează că, după data de 15 mai 2023, aceste avioane urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

Se reiau zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR

MApN a transmis că activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 au fost reluate începând de luni, 23 mai, în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”.

Aceste avioane vor fi folosite până pe 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă.

Ulterior, transmite Ministerul, aceste aeronave urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

MApN mai anunță că au fost dispuse măsuri pentru accelerarea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului.

„De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a”, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

De ce au fost suspendate zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR

Amintim că zborurile cu aeronavele MiG-21 LanceR au fost suspendate pe 15 aprilie, la ordinul dat de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

„În ultima vreme au fost accidente, avem mici semne de defecţiuni care nu au produs accidente, dar sunt semne care au apărut destul de des. (…)  Vreau să spun că acest lucru nu afectează capacitatea noastră de apărare aeriană în acest moment (…). Ne-am gândit în primul rând la siguranţa piloţilor”, declara, la acea vreme, ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că a fost luată decizia pentru a fi făcută o analiză asupra parametrilor tehnici.

Urmăriți B1TV.ro și pe