Ministerul Sănătăţii a publicat raportul privind decesele COVID-19 (DOCUMENT)

Ministerul Sănătăţii a publicat raportul privind decesele COVID-19 (DOCUMENT)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătăţii a făcut public, vineri, raportul comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Raportul poate fi accesat AICI

Ministrul Sănătăţii a prezentat joi date din raport, evitând să precizeze dacă îl va face public.Ulterior, premierul Florin Cîţu i-a transmis să îl facă public.

„Am văzut acest raport mai devreme. Eu o încurajez pe doamna ministru să prezinte public acest raport ca să nu existe niciun fel de dubii. Să-l facă public atunci ca să fie foarte clar”, a afirmat premierul.

Comisia care a întocmit raportul a analizat modul de raportare și diferențele înregistrate între platformele Corona forms și Alerte.ms. În prima platformă sunt raportate decesele cu numele persoanei respectiv și CNP, în timp ce în a doua spitalele raportează doar numărul de decese.

Comisia precizează că procedura de raportare în alerte.ms este deficitară și recomandă renunțarea la aceasta, în timp ce raportarea în Corona forms, deși conține unele erori, iar unele decese nu au fost raportate, este ce mai validă.

„Un export din cele doua baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona forms”, se arată în raport.

„Se constata ca diferentele devin tot mai evidente incepand cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificarilor succesive solicitate in platforma alerte.ms.ro in sensul creșterii complexitatii sau nivelului de detaliu pentru solicitarile de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situafiei epidemiologice”, potrivit raportului.

Recomandările comisiei:

1. Considerarea de catre Ministerul Sanatatii a utilitatii mentinerii in platforma alerte.ms.ro a cerintelor de raportare privind decesele, avand in vedere pe de o parte efortul de raportare din partea spitalelor și pe de alta parte lipsa de utilizare a acestora in deciziile manageriale.

2. În cazul in care se va considera utila mentinerea raportarii deceselor in alerte.ms.ro, este necesar de asigurat un set de instructiuni/proceduri /metodologii destinate celor care raporteaza. Aceste instrumente trebuie prelucrate impreuna cu cei care raporteaza, care au nevoie sa fie instruiți.

3. Comisia aduce in atentia Ministerului Sanatatii faptul ca dubla raportare, pe principii diferite, atrage dupa sine confuzii, implica eforturi aditionale de validare a datelor și consum de resurse. De asemenea, neconcordantele intre cele doua serii de date sunt inevitabile.

4. Pe termen mediu este necesar un proces de ameliorare a codificarilor in setul minim de date pentru DRG.

5. In ceea ce privește platforma Corona forms, este evident ca o serie de decese nu au fost raportate. In acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms.

6. Introducerea in Corona forms a unor campuri suplimentare in vederea gestionarii mai facile și a generarii unor rapoarte care sa serveasca monitorizarii deceselor din alte cauze decat COVID.

7. Aprofundarea sursei oficiale – INS este foarte utila atat pe termen scurt, cat și pe termen mediu. Pe termen scurt, este recomandabila o analiza comparativa pe CNP intre decesele raportate in Corona forms și decesele din certificatele constatatoare.

8. Pe baza acestei analize se vor formula recomandari de pentru asigurarea validitatii inregistrarilor privind cauzele de deces atat pentru sistemul de supraveghere, cat in special pentru certificatul constatator.

9. Stabilirea numarului final de decese COVID, conform definitiei OMS, este fezabila dupa incetarea starii de pandemie și parcurgerea activitatilor mentionate la pct 7 și 8.

Ioana Mihăilă a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a prezentat, joi, concluziile raportului privind raportarea deceselor COVID.

„OMS a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România. În urmă cu câteva săptămâni a fost comunicată existența unei diferențe privind raportarea în bazele de date ale MS. În acest sens s-a constituit o comisie pentru identificarea regulilor de raportare privind decesele COVID, analiza procesului de raportate, identificarea corespondenței dintre bzaele de date și a potențialelor neconformități, corectarea lor. Comisia apreciază că sursa oficială de raportare este certificatul de deces. S-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS.

Prin ordin al MS din 2020: ministerul sănătății utilizează Corona-forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii sunt: MS, INSP, DSPjudețene și București, laboratoarele care fac testare și unitățile sanitare. Unitățile spitalicești au obligația raportătii deceselor către DSP.

Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente.

Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms. Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms. Comisia a analizat datele de la spitale și a detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme.

Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020: 26.106 decese, 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar. În sistemul CoronaForm – 16.120 de decese, iar în alerte MS – 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670”

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“