Ministerul Sănătății, anunț pentru medici: "Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii"

Ministerul Sănătății, anunț pentru medici: "Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii"
foto: jurnalistii.ro

Ministerul Sănătății a anunțat vineri continuarea discuțiilor cu toți reprezentanții sindicali în ceea ce privește gărzile suplimentare, potrivit agerpres.ro, în contextul în care mai multe măsuri faborabile medicilor au fost luate și în cadrul zilei de joi.

"Cei doi miniștri ( miniștrii Sănătății și Muncii, Vlad Voiculescu și Dragoș Pîslaru – n.r.) au transmis partenerilor de dialog social un mesaj clar de recunoaștere a faptului că există un spațiu de ameliorare în acest domeniu și că ambele ministere sunt complet deschise în ceea ce privește căutarea unor soluții în acest sens. Pe lângă cele convenite ieri, discuțiile vor continua cu toți reprezentanții sindicali. Ameliorările din sistemul sanitar nu aparțin nici miniștrilor, nici sindicatelor, ci tuturor medicilor din România și, bineînțeles, pacienților", potrivit unui comunicat oficial.

"Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. Este o măsură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât și la vechimea în specialitate", se mai arată în comunicat.

La ieșirea de la discuțiile avute joi la Ministerul Sănătății pe tema gărzilor medicilor, ministrul Muncii a declarat că gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă și în specialitate, iar medicii care au doar gărzi vor beneficia de concediu. (Detalii AICI)