Ministrul Apărării, Vasile Dâncu: „Medicina militară va fi una dintre reginele proiectelor de dezvoltare ale apărării naționale”

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu: Medicina militară va fi una dintre reginele proiectelor de dezvoltare ale apărării naționale
Foto: captura video.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, luni, 19 septembrie, în timpul ceremoniei de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, că medicina militară va fi una dintre „reginele” proiectelor de dezvoltare a apărării naţionale, notează stiripesurse.

Medicina militară, una dintre reginele proiectelor de dezvoltare

„Un lucru foarte important este parteneriatul între civil şi militar, care ar trebui şi sper ca în viitor să fie mult mai extins în societatea noastră. Astăzi, apărarea naţională nu mai este doar atributul celor care poartă haina militară. Există şi alte forme şi alte uniforme, şi cea de medic este una dintre cele mai importante, care se află continuu în război cu boala, pentru sănătatea oamenilor, un război pentru viaţă în general.

De aceea concepţia modernă despre apărare pune accent pe dezvoltarea experţilor în toate domeniile, atât când este vorba de strategie, tactică, dar şi în execuţie (…) Încă îi scoatem prea repede pe specialişti la pensie, când sunt deja formaţi şi ar putea cel mai bine să conducă echipe. Încă sistemul de decontare şi accesul la fonduri europene nu este total deschis. Dar vreau să spun că în viitor medicina militară va fi una dintre reginele proiectelor de dezvoltare ale apărării naţionale”, a afirmat ministrul Vasile Dîncu, în cadrul festivităţii, relatează Agerpres.

Unii din cei mai importanţi profesionişti ai Armatei Române

În acest context, ministrul Dâncu a arătat că medicii militari sunt, prin dedicare şi prin valorile pe care le reprezintă, unii din cei mai importanţi profesionişti ai Armatei Române şi că îi invită şi pe alţi studenţi de la medicină să vină înspre medicina militară.

„Aşteptăm şi vrem să dezvoltăm acest domeniu în Armata Română. E adevărat, trebuie să recunoaştem că a existat o perioadă în care medicina militară a fost un fel de Cenuşăreasă pentru că erau vremuri de pace şi lumea a pus mai puţin accent pe componentele legate de infrastructură, legate de modul în care era reglementată această profesie (…)

Mă bazez pe faptul că în această şcoală şi în alte locuri unde se formează medicii militari, medicii în uniformă, cum mai spunem noi, au o serie de valori care sunt foarte importante – profesionalism, calitate, responsabilitate, corectitudine, imparţialitate, obiectivitate şi realitate”, a afirmat Dîncu.

În total, în cadrul UMFST Târgu Mureş învaţă 198 de studenţi militari, 30 în anul I, câte 15 în anul II şi III, 54 în anul IV, 64 în anul V şi 20 în anul VI, informează stiripesurse.

Urmăriți B1TV.ro și pe