Marea Neagră rămâne blocată de forțele rusești. Vasile Dâncu: „S-a discutat deja de operațiuni nu numai de deminare”

Marea Neagră rămâne blocată de forțele rusești. Vasile Dâncu: „S-a discutat deja de operațiuni nu numai de deminare”
Foto: captură de ecran/video

Calmul în Marea Neagră încă nu se prevede. La momentul actual, 14 nave au blocat portul din Ucraina. Mai mult, este posibil ca din zona litoralului ucrainean să se desprins câmpuri de mine, relatează Antena3.

Vasile Dâncu, ministrul Apărării, a oferit aceste declarații aseară, pentru un post de televiziune. El a menționat că în comunitatea internațională se discută despre operațiuni de deminare a Mării Negre și a terenurilr agricole din Ucraina.

„În aceste momente, marea este blocată, există și informații legate de existența unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există și o îngrijorare internațională legată de această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat și miniștrii Apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operațiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde, într-un fel sau altul România, Turcia și Bulgaria eram șefi de filă”, a declarat Vasile Dâncu la Digi24.

Ministrul a mai adăugat: „Am fost sprijiniți în acea prima etapă și de o navă din Italia. Am vorbit cu ministrul italian al Apărării care se afla în România în acel moment. Acum se pune problema și a deminării terenurilor din zona Ucrainei, din zonă agricolă, ca să se poată lucra și acolo și deja se discută despre misiuni internaționale pentru deminare”

Pericolul minelor din Marea Neagră

„Mine sunt de la începutul războiului, adică Ucraina a minat apele teritoriale pentru a împiedica un atac maritim din partea rușilor. Operațiunile de deminare sunt foarte greu de făcut în condițiile în care Marea Neagră este blocată de către forțele rusești. Forțele rusești nu ar permite operațiuni de deminare și nici Ucraina nu cred că ar permite până nu se încheie operațiunea.

Pe de altă parte sunt mine care au fost duse de furtună în largul Mării Negre. Am avut și noi o situație, dacă nu mă înșel, acum trei săptămâni când mina a ajuns în dreptul porturilor românești fiind nevoie de nave specializate ”

„Pericolul pentru nave este să întâlnească o astfel de mină și să explodeze”

În momentul în care e război și nicio parte nu a manifestat interes pentru deblocarea situației este greu de desfășurat astfel de operațiuni.

„Pericolul pentru navele românești ca și pentru toate navele civile care circulă în Marea Neagră este să se întâlnească cu o astfel de mină și să explodeze dacă este lovită. Minele acestea pot provoca pagube navelor civile pentru că sunt mari, sunt puternice, sunt așa numitele arme ale săracului care, în cazul în care nava se  lovește de o astfel de mină, o avariază foarte grav, poate o și scufundă. Deci ăsta este pericolul pentru o navă civilă care trebuie să își ia toate măsurile să evite contactul cu astfel de mine”, a mai explicat analistul militar”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`