Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat o vizită la Chișinău, cu ocazia ajutorului oferit de statul Român Republicii Moldova

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat o vizită la Chișinău, cu ocazia ajutorului oferit de statul Român Republicii Moldova
sursa foto: mae

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat joi o vizită la Chișinău, cu ocazia ajutorului oferit de statul Român Republicii Moldova, ce constă în trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale, în contextul crizei COVID-19.

În cadrul deplasării la Chișinău, ministrul Bogdan Aurescu a participat, alături de alți oficiali români, la ceremonia de prezentare a echipei medicale din România de 52 de persoane, din care 41 de medici și asistenți medicali, care va activa, în perioada următoare, în unitățile sistemului sanitar din Republica Moldova implicate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

MAE transmite prin intermediul unui comunicat de presă că ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Oleg Țulea, și a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.

“În cadrul acestor întrevederi, ministrul Bogdan Aurescu a punctat ferm importanța ca autoritățile din R. Moldova să intensifice, în mod consecvent și credibil, reformele necesare apropierii de UE și respectarea, pe deplin, a principiilor democratice și ale statului de drept. A arătat că sprijinul României va fi pe mai departe condiționat de continuarea acestor reforme esențiale pentru R. Moldova”, se precizează în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, importanța realizării de către Chișinău a reformelor asumate prin Acordul de Asociere și prin Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) cu Uniunea Europeană. Totodată, a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru sprijinirea unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au împlinit, la 27 aprilie 2020, zece ani.

Șeful diplomației române a arătat că România va continua să urmărească cu prioritate respectarea intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor din Republica Moldova, parcursul european fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi.

În ceea ce privește sprijinul concret oferit de România către Republica Moldova pe durata crizei COVID-19, ministrul afacerilor externe a evidențiat că acesta a fost materializat, dincolo de trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale, inclusiv prin cooperarea constantă a autorităților române, încă de la începutul actualei crize COVID-19, pentru facilitarea tranzitului și repatrierea în deplină siguranță a cetățenilor Republicii Moldova, precum și prin autorizarea exporturilor de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare, achiziționate din România.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai mediului politic din Republica Moldova, respectiv cu președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, și cu președintele Grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, precum și cu deputații Iurie Renita, Octavian Tacu și Lilian Carp.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“