Mirel Taloş, vicepreședintele Institutului Cultural Român, preia temporar atribuțiile de șef al ICR în perioada de vacanță a funcției. Decizia a fost adoptată, miercuri, în Senat, informează Agerpres.
Taloș a ajuns să preia temporar atribuțiile de președinte în contextul în care Liliana Țuroiu a demisionat din funcție, după ce a fost numită reprezentant al ICR la Bruxelles.
„Senatul ia act de încetarea mandatului de preşedinte al ICR al doamnei Liliana Magdalena Ţuroiu. Exercitarea, cu caracter temporar, a atribuţiilor de preşedinte revine domnului vicepreşedinte Mirel Taloş, până la numirea noului preşedinte”, se arată în proiectul de hotărâre.
Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului a decis, în urma analizei unei petiţii primite privind mai multe abuzuri şi ilegalităţi comise de preşedintele ICR, să înfiinţeze o subcomisie care să analizeze activitatea Lilianei Ţuroiu.
Preşedintele comisiei, Iancu Caracota, a arătat pentru B1.ro că vor fi verificate aspecte ce ţin de deplasările externe ale Lilianei Ţuroiu şi decontările acestor cheltuieli, decizia de externalizare a serviciilor juridice, organigrama ICR sau modul de organizare şi cheltuierile făcute pentru festivalul Europalia la care va participa România.
B1.ro a arătat cum Liliana Țuroiu a efectuat în anul 2018 deplasări ce cumulează peste 100 de zile. Pentru toate acestea deplasări există un barem de 300 euro/noapte pentru hotel și o diurnă de 70 de euro. Biletele de avion sunt, de asemenea, decontate de către ICR. (Detalii AICI)
Tot în materialul din 15 mai, B1.ro a ridicat problema detașărilor în loc de angajări din ICR, a proiectelor plătite către persoane din afara instituției sau a externalizării serviciilor juridice.
Unul din argumentele cel mai des invocate de Liliana Ţuroiu pentru a justifica desele călătorii la Bruxelles este festivalul Europalia, pentru care suma alocată de ICR, doar în 2019, este de peste 6 milioane euro (29.400.000 lei). Tot pentru acest festival, preşedintele ICR face lobby la Guvern pentru a eluda legea achizițiilor publice şi a putea da un contract cu dedicaţie. (Detalii AICI)
Urmare a acestui material, Liliana Țuroiu a semnat în 23 mai un ordin prin care înființează o “comisie de cercetare cu privire la extragerea, fotografierea și divulgarea documentelor de uz intern fără aprobarea conducerii Institutului Cultural Roman”. Prin această comisie, Ţuroiu a ales să îşi ancheteze subordonaţii în dauna unor măsuri privind transparentizarea activităţii sale în fruntea ICR. (Detalii AICI)
Liliana Ţuroiu conduce Institutul Cultural Român din aprilie 2017 când a fost numită de către Senat cu susţinerea PSD. Născută în Videle, Ţuroiu este la bază creatoare de modă şi mai este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă București. La scurt timp de la numire, publicația Vice, sub semnătura Sidoniei Bogdan, a acuzat-o că folosește instituția pe care o conduce pentru a-și promova colecția de haine cu inspirație din costumele tradiționale, intitulată ”Zestrea”.