Monica Anisie, despre tabletele destinate elevilor: „Achiziția s-a realizat destul de târziu, nu știu de ce, că noi nu putem verifica. Sunt 82.000 de tablete din totalul de 250.000” (VIDEO)

Monica Anisie, despre tabletele destinate elevilor: „Achiziția s-a realizat destul de târziu, nu știu de ce, că noi nu putem verifica. Sunt 82.000 de tablete din totalul de 250.000” (VIDEO)

Într-o intervenție pentru B1 TV, sâmbătă, Ministrul Educației a oferit detalii legate de începerea noului an școlar, amintind și despre tabletele destinate elevilor.

Tabletele destinate elevilor, o problemă fără răspuns

„Din martie, m-am preocupat, am tot spus că trebuie să avem tablete. În mai am primit banii de la Guvern și i-am alocat pentru achiziționarea a 250.000 de tablete.

Am dat banii către ONAC, care se ocupă de achizițile centralizate. S-a realizat destul de târziu, nu știu de ce, că noi nu putem verifica. Am aflat că e un câștigător pentru trei loturi. Deci au fost nouă loturi și au câștigat pentru trei. Sunt 82.000 de tablete.

Data de 8 înțeleg de la ONAC că e ultima zi în care se pot depune contestații la licitații. Până acum nu s-au depus contestații. Dacă nu se depun, 82.000 de tablete, pe 9, înțelegem că operatorul care a câștigat începe distribuția. A fost un necesar stabilit de 250.000. El a fost transmis de inspectoratele școlare. Ele au făcut un inventar, l-au transmis la Minister și pe baza lui, noi am putut fundamenta această achiziție”, spune Monica Anisie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„E adevărat că nu m-am bazat doar pe această achiziție, foarte mulți primari deja au luat tablete pentru școli, dar la Minister există un proiect cu Banca Mondială, prin care liceele vor primi laptopuri și echipamente electronice, inclusiv table inteligente. Și în cazul tabletelor și a laptopurilor, școala primește și dă în comodat elevilor.

Sunt 1.164 de licee și aproximativ 60.000 de laptopuri. E tot o achiziție și suntem în desfățurare. În același timp, școlile pot achiziționa și să se deconteze sumele prin fonduri europene. Au fost alocate de către Guvern 175 de milioanede euro. Noi discutăm acum cu școlile, am dat deja ”dispoziție”, i-am rugat pe colegii din inspectorate să fie ajutate școlile să achiziționeze direct. Pot lua și inspectoratele și autoritățile școlare. E vorba aici de echipamente electronice, materiale sanitare și containere sanitare. Sunt 500.000 de tablete. E unmilion de euro doar pentru tablete”, a concluzionat ministrul.

Monica Anisie, dezamăgită de gestionarea achiziției tabletelor pentru elevi

Zilele trecute, ministrul Educației s-a declarat dezamăgit de modul în care Oficiului Național pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a gestionat achiziția de tablete pentru elevi, în vreme ce premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul nu va putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete care ar fi trebuit să ajungă la elevi pentru ca aceștia să poată face cursuri online.

„Am avut discuții nenumărate cu doamna președinte (a ONAC – n.r.). De fiecare dată m-a asigurat că lucrurile sunt foarte bine realizate, că nu se va întâmpla nimic, că vom avea câștigători, că va fi bine la începutul anului școlar.

În momentul în care am aflat din presă ceea ce s-a întâmplat cu această licitație, am solicitat premierului demiterea doamnei director”, a declarat Monica Anisie.

Ce elevi vor beneficia de tabletele de la Guvern

„Există un Ordin de ministru elaborat încă din iulie. E vorba de programul Școalade acasă”, cu cele 250.000 de tablete. Acolo e prevăzut faptul că fiecare inspectorat școlar va realiza o procedură de distribuire, vorbim de criterii generale deja prevăzute în ordin: copiii care nu au niciun dispozitiv și provin din medii defavorizate sau acei copii care nu au un dispozitiv propriu. Deci vorbim de dispozitivul propriu”, a mai precizat Anisie, sâmbătă, pentru B1 TV.