MOTIVAREA deciziei din dosarul Colectiv: Tragedia , rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ. Atitudinea inculpaţilor, de lăcomie şi cinism

MOTIVAREA deciziei din dosarul Colectiv: Tragedia , rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ. Atitudinea inculpaţilor, de lăcomie şi cinism

Judecătorii de la Tribunalul București arată în motivarea deciziei pronunțate în dosarul Colectiv că tragedia din clubul bucureștean a fost rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar inculpații au avut o atitudine de iresponsabilitate şi ignoranţă a legii

„Instanţa reţine că tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care, chiar dacă nu era perfect, oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare (a tragediei, n.r.). Atitudinea subiectivă a inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii. Inculpaţii, deşi unii sunt educaţi în condiţiile unei societăţi în tranziţie, dar libere, democratice şi cu o carieră de antreprenor, au adoptat o atitudine de negare, ‘invocând’ pretinsa vinovăţie a altor coinculpaţi, a altor persoane, a unor autorităţi, a statului, dar şi calitatea legii. Este tipic pentru astfel de antreprenori, care atunci când se discută iniţierea/derularea unei afaceri, profitul sau reglementările salariale, solicită o intervenţie a statului cât mai mică prin debirocratizare, liberalizare, legiferare neexcesivă, să invoce brusc în cazul unor tragedii calitatea unor instituţii/politici publice”, se arată în motivare, potrivit Agerpres.

În documentul citat se mai precizează că în momentul producerii incendiului din clubul Colectiv, exista un cadru legislativ corect şi eficient, care trebuia să fie pus în aplicare de conducătorii/angajaţii unor autorităţi publice, precum şi de comercianţii din sectorul privat.

În motivarea deciziei instanței se mai arată că unii inculpați au avut o atitudine de împiedicare a aflării adevărului, ceea ce denotă cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect faţă victimele incendiului.

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat prima decizie din dosarul Colectiv. Astfel, fostul primar de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare. Cei trei patroni ai clubului bucureștean, în care a avut loc tragedia din 30 octombrie 2015, Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Micu au fost condamnați fiecare la câte 11 ani și 8 luni.

Cât privește, cele trei funcționare din primărie care erau inculpate în dosar, două dintre acestea au primit 7 ani, în timp ce a treia (Iofciu Aurelia) a fost condamnată la 8 ani de închisoare.

Daniela Niță, care deținea firma de artificii, a primit 12 ani și 8 luni de închisoare. Aceasta a fost acuzată inclusiv de distrugere de probe. Fratele proprietarea firmei a primit 3 ani și 10 luni de închisoare tot pentru participare la distrugere de probe.

Angajații firmei de artificii care au mers în club pentru a le monta au primit 9 ani și 8 luni – Viorel Zaharia, 10 de închisoare – Moise Marian.

Antonina Radu, angajată la ISU și fostul pompier care a mers în clubul Colectiv în control, a primit 9 ani și 2 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Aceeși pedeapsă a primit-o și George Matei, al doilea angajat ISU din dosar.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

În total, 65 de persoane au murit în urma incendiului din clubul Colectiv.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`