Nelu Tătaru, despre vaccinul antigripal din România: „În farmacii vor ajunge 800.000 de doze” (VIDEO)

Nelu Tătaru, despre vaccinul antigripal din România: „În farmacii vor ajunge 800.000 de doze” (VIDEO)
Foto: gov.ro

Prezent într-o intervenție telefonică, în direct, pe B1 TV, Nelu Tătaru a fost întrebat și dacă există posibilitatea unui lockdown în România, mai ales în contextul în care vor veni și gripele și virozele de sezon.

Mai mult decât atât, ministrul a explicat și cum s-au pregătit pentru sezonul rece și a discutat despre vaccinul antigripal care va ajunge în România:

„Nu, noi în acest moment gestionăm în continuare un platou, al celei de-a doua faze a primului val pandemic, dar în același timp nepregătim și sezonul rece, pentru tot ce înseamnă infecții respiratorii, în special gripa. După cum știți, în luna septembrie am achiziționat cele peste 400 de mii de doze de vaccin, care a fost dirijat deja către județe și DSP-uri, urmând ca până la sfârșitul lunii noiembrie să mai avem încă două tranșe de vaccin de până la trei milioane, urmând să putem achiziționa și acele vaccinuri, prin Comisia Europeană, în jur de 50 de mii de doze, cele care sunt pe picături intranazale, pentru copiii între 2 și 6 ani”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă trei milioane de doze de vaccin sunt sufuciente pentru tomâni, ministrul Sănătății a explicat:

„Anul trecut am avut 1.450.000 de doze de vaccin antigripal pentru grupele de risc, anul acesta avem 3 milioane cu posibilitatea să mai gestionă, spre finalul perioadei, încă un milion. Anul trecut, în farmacii, s-au vândut către populație în jur de 500 de mii de doze. Din informațiile pe care le avem în acest moment, în farmacii vor fi în jur de 800.000 de doze (…) ”, a explicat ministrul Sănătății.

Vaccinul anti-covid și eficiența de care ar urma să dea dovadă

Ministrul Sănății a discutat și despre un alt vaccin extrem de important în contextul pandemie, și anume vaccinul împotriva COVID-19. Întrebat când va veni acest vaccin în România și dacă va fi cu adevărat eficient, ministrul a explicat:

„După experiențele fiecărei pandemii, un an jumătate poate doi trebuie să fim obișnuiți să trăim cu acest virus. La nivelul comisiei europene, sunt în acest moment șapte firme care produc acest vaccin, cu două s-au încheiat deja contracte, urmând ca în ianuarie să vin o primă tranșă, de 300 de milioane de doze, fiind tranșa pe anul următor, din care România are în prima lună din momentul în care este gata, 30 de milioane de doze, ori în decembrie dacă este gata ori în ianuarie, în care noi să beneficiem de acel 4%, de 1.290.000 de doze, pe care să le folosim pentru persoanele cu risc sau pentru cei din sectorul medical”, a explicat Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags: