Nelu Tătaru: România va primi la începutul lunii ianuarie peste un milion de doze de vaccin pentru COVID-19

Nelu Tătaru: România va primi la începutul lunii ianuarie peste un milion de doze de vaccin pentru COVID-19
Foto: Dan Amariei

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți seară, că România va beneficia la începutul lunii ianuarie de primele doze de vaccin pentru noul coronavirus, respectiv peste un milion.

Nelu Tătaru: România va primi peste un million de doze de vaccin în ianuarie

Mai exact, ministrul Sănătății a afirmat la Digi24 că, din prima transă de vaccin anti-Covid primită de Comisia Europeană, România va beneficia de 4% dintre ele.

”La nivelul comunității europene noi suntem angrenați și suntem prinși în această initiative, urmând ca, din ianuarie, poate, să beneficiem și de primele doze de vaccin. Comunitatea Europeană va primi primele 30 de milioane, într-o primă tranșă, având discuții și contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmând să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul populației. Din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primate într-o primă tranșă, noi primim 4%. În general, 1.290.000 de doze”, a spus acesta.

Comisia Europeană a semnat primul contract cu AstraZeneca, pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze

Reamintim că, joi, Comisia Europeană a semnat primul contract cu AstraZeneca, companie farmaceutică anglo-suedeză, care va permite achiziţionarea unui vaccin anti-Covid pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, precum şi donarea către ţările cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea către alte ţări europene, pentru o cantitate de 300 de milioane de doze de vaccin, cu opţiunea de a achiziţiona suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporţional cu populaţia.

”Ieri, 27 august, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca şi de către Comisie. Contractul va permite achiziţionarea unui vaccin împotriva Covid-19 pentru toate statele membre ale UE, precum şi donarea către ţările cu venituri mici şi medii sau redirecţionarea către alte ţări europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziţioneze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opţiunea de a achiziţiona suplimentar încă 100 de milioane de doze, care să fie distribuite proporţional cu populaţia”, a transmis Comisia Europeană.

Nelu Tătaru: Achiziţia dozelor de vaccin antigripal pentru acest an se va realiza pe 9 septembrie

Cât despre achiziţia dozelor de vaccin antigripal pentru acest an, ministrul Sănătății se va realiza pe 9 septembrie, urmând ca, după 15 septembrie sau 1 octombrie, să înceapă şi campania de vaccinare propriu-zisă, a spus ministrul.

„Hai să spunem 1 octombrie, ar trebui să avem şi începutul sezonului de vaccinare antigripală. Să se vaccineze persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituţii direct cu persoane, cum ar fi în învăţământ, cum ar fi în spitale. Noi discutam foarte mult în această vară de prezenţa acestui vaccin şi vaccinarea antigripală. (…) Avem în acest moment în intenţie acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem şi aceste vaccinări”, a declarat ministrulNelu Tătaru.

Tags: