"E un asalt asupra DNA, pentrucă eficiența DNA îi disperă pe unii, care vor ca noi să nu ne mai facem treaba. De aceea suntem atacați, de aceea mafia ne atacă, de aceea sunt presiuni, de aceea sunt hărțuiri", afirmă procurorul șef DNA Laura Codruța Kovesi într-un interviu acordatZiare.com.
"Dacă nu investigam pe nimeni, dacă nu ne atingeam de nimeni, toată lumea ne lăuda și ar fi fost foarte bine. Nu o să cedam. Eu nu o să cedez. O să ne continuăm treaba, cât vor vom fi lăsați, pentru că noi ne luptăm cu mafia", a afirmat șefa Direcției Anticorupție.
În interviul citat, Kovesi a declarat că nu are emoții în privința controlului demarat de ministerul condus de Tudorel Toader pentru că acestavizează perioada ianuarie 2016 – 1 iulie 2017, iar " anul 2016, din punctul de vedere al parametrilor de calitate, a fost cel mai bun de la inființarea instituției".
De asemenea, Kovesi a spus că "nu există dosare lăsate în nelucrare intenționat".
Despre presupusa prezență acasă la Gabriel Oprea în 2009, șefa DNA a refuzat să se pronunțe concret:
"Este deja o intrebare retorica daca am fost sau nu am fost. Este o tema lansata in spatiul public de un inculpat si intre timp a devenit o tema de can-can, nu comentez can-can-uri, dar va raspund la intrebari care nu vizeaza can-can-uri"
În ceea ce privește refuzul de a merge la comisia parlamentară de anchetă, Kovesi minimalizează rolul acesteia:
"Pentru că nu am niciun fel de informații cu privire la ceea ce face obiectul comisiei parlamentare. Am primit o solicitare de a mă prezenta la Parlament, mi s-a comunicat care este obiectul comisiei, pe o pagină și jumătate, am citit obiectivele comisiei, nu cunosc nimic legat de ele, cred că 90% dacă nu toate exced competențelor de procuror, nu aveau legătură cu atribuțiile mele de procuror general și acesta este motivul pentru care am răspuns la fiecare solicitare că nu mă prezint, pentru că nu dețin date și informații legate de obiectul comisiei. "
Laura Codruța Kovesi a mai punctat și lipsa sprijinului tehnic al SRI:
"În primul rând, avem o problemă a resurselor umane, am alocat foarte multe pentru a implementa măsurile de supraveghere tehnică, nu am reușit să acoperim în totalitate tot ceea ce făceam anterior cu sprijinul serviciilor de informații."
Alte declarații importante ale procurorului șef DNA:
Între 1 ianuarie 2016 – 1 iulie 2017 am avut din partea CSM, prin Inspecția judiciară, peste 120 de controale. Nu s-au găsit disfuncționalități în ceea ce privește activitatea noastră.
Nu am fost solicitată de ministrul Justiției să dau niciun fel de explicații cu privire la cele întâmplate în ultima vreme în DNA.
Nici eu, nici procurorii de caz nu am greșit în cazul OUG 13. În situații similare, DNA a procedat la fel. Nu am investigat oportunitatea adoptării unui act normativ.
Nu mai vorbesc cu fostul soț din ziua divorțului. Nu protejez pe nimeni niciodată.
Nu am niciun fel de informație, date, probe că s-au fraudat alegerile. Dacă aveam o astfel de informație aș fi fost prima care aș fi deschis un dosar penal și aș fi verificat.
Aștept să primesc răspuns de la CSM să îmi spună dacă un procuror sau un judecător este obligat să se ducă să răspundă în fața Parlamentului.