O treime dintre femeile din UE suferă din cauza violenței

O treime dintre femeile din UE suferă din cauza violenței
Sursa foto: Pixabay

Fiecare a treia femeie din UE a suferit in cauza violenței fizice, inclusiv amenințări sau violență sexuală, a relevat un sondaj, în ceea ce un oficial a descris drept o „epidemie invizibilă”, anunță The Guardian.

Cifrele au rămas neschimbate față de cele publicate într-un sondaj la nivelul UE din 2014

Concluziile publicate luni se bazează pe răspunsurile femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani din cele 27 de state membre ale UE.
Sondajul a oferit o imagine asupra impactului de anvergură pe care l-a avut violența asupra celor 229 de milioane de femei care trăiesc în bloc, a declarat Sirpa Rautio, directorul Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE.

„O treime dintre ele au fost pălmuite, lovite, lovite cu piciorul, violate sau amenințate cu o astfel de violență”, a spus ea. „În UE, în 2024, siguranța femeilor încă nu poate fi garantată.”

În ceea ce ea a descris ca fiind o „realitate tristă”, cifrele au rămas practic neschimbate față de cele publicate într-un sondaj la nivelul UE din 2014 privind violența împotriva femeilor. „Un deceniu mai târziu, continuăm să asistăm la aceleași niveluri șocante de violență care afectează una din trei femei.”

Sondajul, publicat cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, a mai constatat că una din șase femei din UE a suferit din cauza violenței sexuale, inclusiv viol.

Aproximativ 19% dintre femei au declarat că s-au confruntat cu violență sau amenințări cu violență din partea unei persoane care locuiește în gospodăria lor. „Propia casă este încă un loc periculos pentru multe femei”, a spus Rautio.

Una din trei femei din UE a fost hărțuită sexual la locul de muncă

Sondajul a chestionat, de asemenea, femei cu privire la experiențele lor la locul de muncă, constatând că una din trei a fost hărțuită sexual, cu rapoarte variind de la glume nepotrivite până la priviri și avansuri sexuale. Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, cifra a urcat la 42% dintre respondenți.

Doar 14% dintre femei au declarat că au raportat violența la poliție. Cele care au ales să nu raporteze au vorbit despre îngrijorări legate de siguranța lor, sentimente de rușine sau lipsă de încredere în autorități. „Această subraportare înseamnă că avem o epidemie invizibilă de violență în Europa”, a spus Rautio.

Carlien Scheele, directorul Institutului European pentru Egalitatea de Gen, a legat ratele scăzute de raportare de „rușinea și vina” care continuă să fie asociate cu violența împotriva femeilor.

„Realitatea îngrijorătoare nu este doar câte femei se confruntă cu violența în UE, ci și câte femei nu raportează experiențe de violență”, a spus ea, solicitând adoptarea unor abordări centrate pe victimă și sensibile din punct de vedere cultural, care să permită femeilor să simțiți-vă mai în siguranță venind în față.

Scheele a descris descoperirile ca fiind deosebit de îngrijorătoare, având în vedere proliferarea conținutului misogin pe rețelele de socializare. „Există o creștere a narațiunilor, strategiilor și mișcărilor anti-gen, să spunem”, a spus Scheele. „Așadar, femeile sunt ridiculizate, iar acest sentiment anti-gen este folosit pentru a schimba lucruri în societate care cred că înrăutățesc situația în care trăim.”

Mizele bătăliei sunt mari, deoarece violența împotriva femeilor costă UE aproximativ 289 de miliarde de euro pe an, a spus Scheele, citând o cifră legată de pierderea producției economice și de costul serviciilor publice, cum ar fi ajutorul juridic și pentru locuințe. „Așadar, pe lângă suferința umană și încălcarea drepturilor omului și a drepturilor femeilor, aceasta are și costuri economice uriașe pentru Uniunea Europeană.”

În ultimele luni, problema violenței împotriva femeilor a ajuns în fruntea agendei de știri, deoarece 51 de bărbați sunt judecați într-un caz de viol în masă din Franța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)