Oprirea apei calde și a căldurii, interzise prin lege. Actul normativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis

Oprirea apei calde și a căldurii, interzise prin lege. Actul normativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis

Începând de marți, oprirea apei calde și căldurii sunt interzise prin lege. Actul normativ, care vizează modificarea legii serviciului public de alimentare cu energie termica, fost promulgat de către preșeintele Klaus Iohanis.

Documentul prevede că producătorii sau, după caz, furnizorii agentului termic, au obligația de a asigura alimentarea cu căldură.

Oprirea apei calde și a căldurii, interzise prin lege

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, iar prin acesta se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece , precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Printre altele, documentul mai stabilește că de serviciul public de alimentare în sistem centralizat se pot ocupa și operatori privați.

Utilizatorii și producătorii vor avea acces, fără a se aplica vreun criteriu de discriminare, la rețelele termice şi la serviciul public.

Autoritățile locale pot decide dacă suportă costul de racordare

Sarcinile de a înființa, coordona și monitoriza controlul serviciului public le revin autorităților administrației publice locale.

„Racordarea la reţelele de transport sau de distribuţie a energiei termice care aparţin proprietății publice sau private a unităților administrativ-teritoriale este liberă pentru orice producător de energie termică.

Autorităţile administrației publice locale sau asociaţiile de dezvoltare comunitară pot decide să suporte în tot sau în parte costurile de racordare a consumatorilor şi/sau a producătorilor, în funcţie de interesul comunităţii, cu respectarea prevederilor legale”, se mai arată în textul legii.