O deputată a depus un proiect de lege privind parteneriatul civil pentru cuplurile hetero şi de acelaşi sex

O deputată a depus un proiect de lege privind parteneriatul civil pentru cuplurile hetero şi de acelaşi sex

Deputata neafiliată Oana Bîzgan a depus la Senat un proiect privind parteneriatul civil prin care se acordă cuplurilor drepturi juridice şi de a creşte împreună copiii unuia dintre parteneri. Iniţiativa elimină din Codul Civil prevederea care interzice persoanelor de acelaşi sex astfel de uniune.

„În cadrul UE, în virtutea principiului subsidiarităţii, reglementarea formelor de convieţuire nu ţine de competenţa exclusivă a UE – fiecare stat membru este responsabil de asigurarea cadrului legal necesar protejării vieţii privae şi familiale a cetăţenilor săi. La nivelul UE, 22 de ţări, prin reglementările aduse, oferă cetăţenilor posiblitatea să-şi oficializeze relaţia de cuplu fără a fi obligaţi la căsătorie, aceştia având ca alternativă parteneriatul civil. Singurele state membre care nu asigură niciun fel de protecţie juridică cuplurilor care trăiesc în uniuni consensuale sunt România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia (potrivit Eurostat – n.r)”, explică Bîzgan în expunerea de motive a proiectul depus pe 30 martie la Senat, prima cameră sesizată.

Deputatul aminteşte de deciziile CEDO şi ale Curţii de Justiţiei Europeană prin care statele membre sunt obligate să asigure cadrul legal cuplurilor care trăiesc în uniuni consensuale.

„Atât CEDO cât şi Curtea de Justiţie Europeană au dat decizii cu privire la obligaţia ca statele membre să asigure cadrul legal necesar protejării drepturilor şi intereselor cuplurilor care trăiesc în uniuni consensuale. De asemenea, trebuie să se ţină cont, în virtutea art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, de evoluţia societăţii şi de faptul că există mai multe moduri în care se poate duce o viaţă de cuplu şi de familie. Îi revine statului datoria să asigure mijloacele necesare protejării tuturor formelor de organizare a vieţii private, acordând posibilitatea înscrierii lor într-un cadru juridic mai suplu decât cel furnizat de căsătorie”, se arată în expunerea de motive.

Parteneriatul civil nu poate fi încheiat de o persoană sub 18 ani şi nici de către o persoană „care nu este cetăţean român sau care este cetăţean străin cu reşedinţa în România de mai puţin de un an”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că vrea ca în perioada următoare modificările la Legea Referendumului să ajungă la promulgare, astfel încât să se poată stabili data referendumului pentru familie, în acelaşi timp liderul PSD dorind o dezbatere pe necesitatea parteneriatului civil. Coaliţia de guvernare intenţionează ca referendumul să se desfăşoare în luna mai a acestui an.