Patriarhul Daniel le-a cerut capilor Bisericii Ortodoxe să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie

Patriarhul Daniel le-a cerut capilor Bisericii Ortodoxe să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Patriarhul Daniel le-a trimis ierarhilor din BOR o scrisoare dură în care le-a cerut să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie, informează G4Media. Acesta a criticat faptul că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe și l-a dat exemplu pe episcopul Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-COVID-19 ar fi expirate. Patriarhul a anunțat o ședință a Sfântului Sinod pe subiect.

Ieșiri similare a avut și Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, care a afirmat recent că vaccinul „nu-i asumat de nimeni” și că „sunt urmări negative”. De altfel, de când a izbucnit pandemia, acesta a ignorat de mai multe ori regulile sanitare.

Patriarhul Daniel le cere ierarhilor BOR să nu facă declarații despre pandemie și vaccin

„Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR. Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul. Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel, în scrisoarea citată de G4Media.

Acesta a mai scris că respectivele luări de poziție au generat reacții în presă, „care au adus un deficit de imagine Bisericii”.

„Vă solicităm, Înaltpreasfinția Voastră, să evitați exprimările publice referitoare la subiecte politice și medicale pentru care clericii nu sunt calificați și să aveți o atitudine pastorală conformă cu prevederile canonice, statutare, regulamentare și cu otărârile Sfântului Sinod, pentru a confirma că Biserica Ortodoxă Română este cu adevărat un factor al păcii sociale în această perioadă dificilă pentru toți românii”, le-a mai scris Patriarhul Daniel capilor bisericii.