Penitenciarul Iaşi, evacuat de urgenţă din cauza riscului de prăbuşire a clădirii. Sindicaliştii cer demisia lui Tudorel Toader „pentru incompetență și indolență”

Penitenciarul Iaşi, evacuat de urgenţă din cauza riscului de prăbuşire a clădirii. Sindicaliştii cer demisia lui Tudorel Toader pentru incompetență și indolență

O clădire a Penitenciarului Iaşi riscă să se prăbuşească în orice moment, iar autorităţile au decis evacuarea de urgenţă a 450 de deţinuţi. Situaţia clădirii, care este în clasa maximă de risc seismic, ar fi cunoscută şi de ministrul Justiţiei.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor arată într-un comunicat de presă că, săptămâna trecută, Administrația Națională a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgentă a Corpului A al Penitenciarului Iași, acesta fiind clasificat încă de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I și acolo își execută pedepsele peste 450 de deținuți.

„Această clădire de detenție, desi are un risc ridicat de prăbușire și pune astfel în pericol viața personalului și a deținutilor pe care-i adăpostește, nu se află pe lista de investiții și de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situația era cunoscută de către ministrul Toader. Corpul A al Penitenciarului Iași are 5 secții de deținere și este o construcție făraă fundatie cu parter și un etaj, iar în prezent înca mai este populat cu peste 100 de detinuți, nefiind posibilă relocarea acestora în zona Moldovei, din lipsă de spații. Conform estimărilor noastre bazate pe suprafața construită și raportate la nivelul de siguranță a deținerii specific regimului de detenție semi-deschis, estimăm că reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aprox. 7 milioane de Euro, iar reconstructia aprox. 4,5 milioane de Euro, după reproiectarea pentru aprox. 250 de detinuti și cu respectarea standardului de 4mp/deținut”, precizează FSANP.

Sindicaliştii acuză că în ciudat faptului că CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor,”acest proces a fost subminat de către actualul ministru Justiției care a dispus reducerea la jumătate a investițiilor în modernizarea penitenciarelor, de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei”, conform datelor din raportul ANP.

„Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor – între 370 și 550 de milioane de Euro – anunțată insistent de către ministrul justiției, acest caz demonstrează că investițiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenționat, deși astfel s-ar rezolva problema de fond a condițiilor de detenție. Cu 550 de milioane de Euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de detinuti cazați în condiții corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuților este de 22.830”, mai arată sindicaliștii.

În acest context, FSANP amintește că cere demiterea ministrului Tudorel Toader pentru „pentru incompetență și indolență” și cere „alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar. De săptamâna viitoare, revenim cu informații referitoare la milioanele de ore restante și în continuare neplătite, miile de funcții vacante și calendarul protestelor generale.”

Ultima oră
19:05 - Aproape 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 17.000 cu prima doză. Mai bine de 5,3 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane
18:07 - Certificatul verde, obligatoriu în Capitală de la miezul nopții. Autoritățile au introdus restricțiile de scenariu roșu (VIDEO)
17:54 - Restricții în al patrulea val al pandemiei: 417 de localități din România au rata de incidență mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori
17:41 - Discursul lui Firicel din „Las Fierbinţi” (Pro TV), despre şansa ratată a băiatului său de a merge la facultate, a adus aminte de cazurile Simona Halep şi Emma Răducanu
17:17 - Ministerul Educației: Peste 17.000 de elevi vor face școală online din cauza intrării localităților în scenariul roșu
17:00 - Analiza COVID-19: Numărul pacienților internați la ATI s-a dublat în două săptămâni / 91,5% dintre decesele înregistrate între 13 și 19 septembrie au fost la persoane nevaccinate (DOCUMENT)
16:59 - COVID-19: Comuna Negrileşti din judeţul Bistriţa-Năsăud are o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 8,2 la mie
16:37 - Speriați că stânga ar putea câștiga alegerile de duminică, milionarii germani își mută averile în Elveția