UPDATE Gabriela Firea a negat faptul că ar avea informații despre centrul „Armonia” al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz. Într-un răspuns prin sms transmis pentru emisiunea Bună, România, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, Gabriela Firea precizează:
„Nu am niciun fel de informații despre acest centru. Nu am atribuții legate de acest subiect. Fiecare persoană sau instituție răspunde în fata legii si a cetățenilor pentru faptele sale. Îmi rezerv dreptul de a mă apăra față de acuzațiile nefondate pe care le-ați difuzat”.
O nouă investigație realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media scoate în evidență condițiile inimaginabile în care trăiesc 32 de persoane cu dizabilități într-un centru pentru care statul plătește 20 de mii de euro lunar.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Ilfov nu vede nimic în neregulă că 32 aceste persoane trăiesc în „miros de fecale și urină” și „printre ploșnițe” în Centrul „Armonia” al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, în spatele căruia s-ar afla, potrivit jurnaliștilor, Ligia Enache și Ștefan Godei, apropiați ai cuplului Pandele-Firea.
Într-o altă investigație jurnaliștii au arătat cum doi apropiați ai Gabrielei Firea controlează un ONG prin intermediul căruia primesc 30.000 de euro lunar de la primăria lui Robert Negoiță, pentru a îngriji persoane cu dizabilități fizice și psihice din centrul situat în Pipera, Voluntari. În realitatea acestea sunt însă de servicii medicale de bază.
Condiții inumane sunt descoperite și la centrul asociației, „Armonia”, situat în comuna Afumați, unde se află 32 de beneficiari. Întrebați despre mizeria de nedescris de la centrul în cauză, reprezentanții DGASPC Ilfov oferă un răspuns halucinant. Potrivit acestora beneficiarii mai bine stau aici „decât să doarmă pe stradă”.
Pe 7 septembrie, un grup de cinci reprezentanți ai Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) au vrut să vadă condițiile din centrul situat în Afumați. Accesul lor a fost însă împiedicat, inițial de singurul angajat al centrului, ulterior de Ștefan Godei, șeful centrului Armonia.
Monitorii CRJ s-au aflat în vizită în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în baza Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Protocolul le permite să facă vizite inopinate în toate locurile în care sunt ținute persoane cu dizabilități mintale, pentru a verifica modul în care acestor oameni le sunt respectate drepturile.
Protocolul este încheiat în 9 ianuarie 2020, pe o perioadă de doi ani, dar prevede, în același articol, șase, că se reînnoiește tacit dacă nu este denunțat expres.
Potrivit jurnaliștilor, Godei nu a recunoscut valabilitatea documentului și le-a cerut, urlând, oamenilor să iasă imediat afară din „curtea lui”.
Speriați de atitudinea lui Godei, cei de la CRJ au sunat la 112. Ajunși la fața locului, nici măcar polițiștii nu au reușit să îl înduplece pe Godei să permită accesul echipei CRJ, însă au înregistrat plângerea făcută de aceștia.
O săptămână mai târziu, pe 1 noiembrie, monitorii CRJ apar din nou la poarta casei din Afumați. Prezintă un protocol nou-nouț, proaspăt încheiat cu Consiliul de Monitorizare, instituția statului care ar trebui să facă fix ce fac ei, adică să verifice, inopinat, dacă celor din astfel de centre le sunt respectate drepturile.
În cele din urmă le-a fost permis accesul, doar după ce apar la centru Ștefan Godei, șeful locului, care verifică atent noul protocol, dar și poliția, chemată din nou de cei de la CRJ, pentru că din nou nu le este permis accesul, cel puțin într-o primă fază.
Din primul moment în care monitorii CRJ pășesc în centru – căci reușesc, până la urmă, să intre – aceștia sunt izbiți efectiv de un miros puternic de fecale și urină.
„În tot centrul era un miros pregnant de fecale și urină. (..) Și în interior, dar chiar și în curte, predomină un miros de urină dezgustător, care pătrunde peste tot”, scriu monitorii CRJ în raportul de vizită.
Reprezentanții CRJ realizează că au în față o problemă încă și mai mare: tot centrul este infestat cu ploșnițe, „iar după gradul de infestare, s-ar putea trage concluzia că problema este una veche”.
Monitorii CRJ își dau seama că invazia ploșnițelor nu e o surpriză. Peste tot este igrasie și pe pereți este mucegai. Cele două băi din centru, pe care le folosesc toți cei 32 de oameni, sunt „extrem de murdare” și nu au instalații sanitare funcționale.
Într-una dintre băi, dușul arată mai degrabă a improvizație, cu un furtun care atârnă din bateria din perete. În cea de-a doua, WC-ul nu funcționează – nu se poate trage apa – astfel că este teribil de murdar.
Beneficiarii nu primesc produse de igienă personală de bază, precum hârtie igienică, prosoape sau săpun. Angajații din centru susțin că acestea se oferă doar la cerere, însă CRJ nu a identificat niciun loc unde ar fi depozitate produse de igienă personală.
Nici în dormitoare lucrurile nu stau mai bine. Pe lângă omniprezentele ploșnițe care roiesc pe pereți și pe saltele, persoanele din centrul Armonia dorm pe așternuturi murdare. Asta în cazurile „fericite”, pentru că unii dintre beneficiari nu au deloc așternuturi, dorm direct pe saltelele infecte și pline de insecte.
În ceea ce privește asigurarea meselor, echipei CRJ i-a fost prezentată un contract de catering care ar fi fictiv. Contractul este încheiat cu aceeași firmă ca și la Centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz din Pipera, SC Mititei la Tomiță.
Contractul este însă unul atipic: nu conține nicio referire concretă la o sumă de bani, fie ea și minimă, pe care beneficiarul, Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, se obligă să o plătească acestui furnizor.
„Ceva era clar în neregulă: existau cantități mari de mâncare în frigider – zeci de crenvurști în frigider, carne în congelator, un sac de cartofi și unul de ceapă, de pildă -, cu toate că ni se spusese că nu se gătește aici pentru beneficiari, ci primesc mâncare gata făcută, de la catering. Explicația pentru acele cantități de mâncare a fost ba că sunt ale angajaților, ba că se gătește, dar pentru angajații care rămân aici peste noapte, cu toate că nu ni se spusese că există oameni care lucrează aici peste noapte…”, povestește Pascu.
În plus, era deja trecut de ora 13.00 și „cateringul” nu mai venea, deși prânzul era programat, pe hârtie, la ora 12.30.
Ca și la celălalt centru al asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz din Pipera, nici la Armonia nu există specialiști, cu toate că statul plătește, pentru jumătate dintre beneficiari, aproape 1.200 de euro lunar, prin DGASPC Ilfov, de această dată.
Pentru ceilalți oameni de aici se plătesc fie tot bani publici, dar prin primăriile din zona Ilfovului, fie bani privați, ai familiilor care nu-și pot îngriji bătrânii și-i trimit la azil.
Conform legii, beneficiarii au dreptul de a fi informați și de a li se prezenta mai multe variante pentru a putea alege locul în care urmează să locuiască. Acest lucru nu s-a întâmplat însă și în cazul celor care au ajuns să fie închiși, împotriva voinței lor, în centrul de pe Șoseaua Urziceni, motiv pentru care aceștia s-au plâns în repetate rânduri, spunând, în esență, că vor să plece în altă parte.
Acestea sunt condițiile la care sunt supuși cei care vor să plece din casa apropiaților ministrului Firea, dar nu reușesc.
„Condițiile de viață din Centrul Armonia sunt degradante”, conchid monitorii de la CRJ în raport.
Pentru ca acest coșmar pe care oamenii îl trăiesc aici să fie total, ei au ajuns în casa „Armonia” urmare a unui contract care pare a fi încheiat ilegal în vara anului 2021, susțin jurnaliștii.
În primul răspuns oficial primit de la DGASPC Ilfov la întrebările în legătură cu situația centrului, directorul instituției, Bogdan Iulian Pîntea, susține că ar fi atribuit contractul asociației în 2022.
Având în vedere că documentul obținut anterior de reporteri arăta că DGASPC Ilfov le-a dat oamenilor ce gravitează pe lângă cuplul Firea-Pandele contractul în iunie 2021, am cerut clarificări.
Direcția de Protecție Socială din Ilfov a transmis că a avut loc o „eroare de redactare” și a confirmat că a semnat, de fapt, contractul în 2021. Doar că, la acel moment, Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” nu avea licențiat niciun centru de îngrijire și asistență care să-i poată găzdui pe acești oameni.
De-aici suspiciunea de ilegalitate, căci fără licență, un astfel de centru nu poate să funcționeze, iar licența pentru Centrul Armonia a fost obținută abia în iulie 2022, adică un an mai târziu.
În cel de-al doilea răspuns, DGASPC Ilfov afirmă că oamenii au fost cazați legal, susținând că aceștia ar fi fost duși mai întâi în centrul din Pipera, licențiat în 2021, la scurt timp după semnarea contractului.
Într-un act adițional la contractul din 7 iunie 2021 obținut de reporteri scrie negru pe alb că „serviciile sociale (prestate în cadrul contractului, n.r.) vor fi furnizate în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Dizabilități Armonia din Șoseaua București-Urziceni 36 A”.
Culmea este însă că, la articolul 5.5 din contract, „autoritatea contractantă”, adică DGASPC Ilfov, se obligă să-și ia înapoi oamenii în cel mult 48 de ore dacă partenerul din contract, adică Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, își pierde licența. Licență pe care asociația nu o are, de fapt, la momentul semnării contractului.
Sfidarea devine totală prin conținutul articolului 6.2: „Prestatorul (Sfântul Gabriel cel Viteaz, n.r.) garantează că îndeplinește toate condițiile legale pentru a furniza serviciile sociale contractate: acreditări, autorizări, licențieri.”
Așadar, Godei a garantat ce nu avea, apoi a semnat și banii au început să vină.
Cu toate astea, în 2022, buna colaborare dintre DGASPC Ilfov și asociația oamenilor apropiați de ministrul Gabriela Firea ia forma unui nou contract, semnat pe 27.04.2022. Obiectul contractului e același ca la primul, „acordarea de servicii sociale de tip rezidențial persoanelor adulte încadrate în grad de handicap, domiciliate pe raza județului Ilfov”.
Documentul îi garantează lui Godei un venit stabil din bani publici până în 30.04.2023. Mai mult, printr-un act adițional semnat la finalul lui 2022, cu câteva zile înainte de Crăciun, prețul plătit pentru fiecare beneficiar crește de la 5.571 la 6.694 de lei. Adică și mai mulți bani pentru asociația care ține zeci de oameni bolnavi închiși printre ploșnițe și fecale.
Aflați în monitorizare aici, cei de la CRJ au insistat ca DGASPC Ilfov să trimită un angajat responsabil de relația cu aceste centre care să constate, la rândul lui, condițiile inumane în care beneficiarii își duc zilele. Răzvan Țicu, șeful serviciului care gestionează problemele adulților cu dizabilități, a venit, a văzut și a spus că nu i se pare deloc grav.
În opinia lui Țicu, acestor oameni le e mai bine la „Armonia” decât „să doarmă pe stradă”. Au un acoperiș deasupra capului și e suficient, „cu atât mai mult cu cât beneficiarii au afecțiuni psihice și alte opțiuni nu au”.
„Ne-a spus aceste lucruri și realmente ne-a șocat”, a declarat Georgiana Pascu după vizită.
Neregulile descoperite de CRJ, dar negate de DGASPC Ilfov le-au fost semnalate și celor de la Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). De la centru, sesizarea s-a trimis în teritoriu, adică la angajații din Ilfov, fieful Firea-Pandele, care au purces la control.
„Din discuțiile purtate cu beneficiarii selectați rezultă că aceștia sunt satisfăcuți de serviciile sociale oferite de centrul rezidențial și nu au semnalat forme de abuz sau exploatare”, a venit prompt răspunsul AJPIS Ilfov.
Totuși, CRJ a precizat clar în cele transmise AJPIS că cel puțin doi beneficiari, un bărbat și o femeie, și-au declarat dorința de a pleca oriunde, numai să nu mai stea în casa din Afumați.
Cumva obligați să lămurească și aceste cazuri punctuale, cei de la AJPIS Ilfov au ales să nu discute cu bărbatul, pe motiv că este pus sub interdicție din cauza tulburărilor psihice. Au cerut însă centrului să discute cu tutorele, o rudă care, evident, din diferite motive, a transmis că nu-l dorește înapoi acasă.
Cu femeia au discutat, aceasta a susținut și în fața lor că vrea să plece de aici, dar și cazul ei a fost rapid pasat de AJPIS Ilfov: „serviciile sociale acordate beneficiarei (…) fac obiectul unei convenții încheiate de asociație (Sfântul Gabriel cel Viteaz, n.r.) cu DGASPC Ilfov prin care se asigură plata”, iar „reprezentanții centrului au constatat, în timp, că beneficiara oscilează în declarații, în funcție de dispoziția psihică sau emoțională, aceasta manifestând de la o zi la alta schimbări în ceea ce privește interesul de a rămâne în centru sau de a pleca”. În aceste condiții, AJPIS Ilfov i-a „dispus” lui Godei „măsura de a fi informați cu privire la rezoluția cererii beneficiarei”.
Ștefan Godei susține că toate problemele găsite de cei de la CRJ în centrul Armonia sunt cauzate de întârzierile cu care DGASPC Ilfov, partenerul său principal aici, la acest al doilea centru al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, îi plătește facturile.
Instituția care plătește pe două contracte pentru beneficiarii din casa „Armonia” susține, însă, contrariul. „Plățile către furnizori sunt la zi”, scrie într-un răspuns oficial trimis reporterilor Centrului de Investigații Media (CIM) și Buletin de București de DGASPC Ilfov.
De pildă în octombrie, adică fix în luna precedentă celei de-a doua vizite făcute de CRJ, Godei ar fi primit aproape 95 de mii de lei de la DGASPC. Pentru cele șase luni, asociația pe care o conduce ar fi încasat, de fapt, aproape 100.000 de euro doar pe CIA Armonia.