Peste 40 de persoane, audiate pentru exploatări ilegale de aur

Peste 40 de persoane, audiate pentru exploatări ilegale de aur
Foto: adevărul.ro

Peste 40 de persoane sunt audiate marți seara, în urma perchezițiilor privind exploatarea ilegală de aur din galerii miniere și halde din zona Roșia Montană, informează Mediafax.

Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Alba a declarat că un număr de 45 de peroane au fost ridicate și duse pentru audieri la Alba Iulia în urma unor percheziții făcute marți dimineață în mai multe localități din Munții Apuseni.

Aceasta a adăugat că alte trei persoane nu au fost găsite și au fost date în urmărire.

În urma percheziițiilor, polițiștii au ridicat de la domiciliul suspecților aur de peste 1,5 kolograme, ustensile folosite în extragerea aurului și detectoare de metale.

„În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur. De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive sau dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională”, a mai spus Luminiţa Prodan.

Din cele 45 de persoane suspecte, se află și un consilier județean PMP din Alba, doi nepoți ai primarului liberal din Roșia Montană și un lider al romilor din Apuseni.