Petre Daea: Nu putem fi călare pe natură. Natura mai mușcă din producție, a mușcat până la această dată, nu știu cât de adânc pentru că vom face analizele după ce trece episodul (VIDEO)

Petre Daea: Nu putem fi călare pe natură. Natura mai mușcă din producție, a mușcat până la această dată, nu știu cât de adânc pentru că vom face analizele după ce trece episodul (VIDEO)

Ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat vineri, într-o intervenție telefonică, în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, care este situația din agricultură în contextul episodului de vreme severă care afectează țara noastră.

Întrebat de moderatorul Tudor Barbu, dacă efectele pe care acest episod de iarnă le are asupra agriculturii românești depășesc capacitatea de reacție a ministerului Agriculturii sau autoritățile sunt ”călare pe situație”, ministrul a răspuns: ” Mie îmi place metafora dumeavoastră, dar nu putem fi niciunul dintre noi călare pe natură, natura este cum este, ea mai mușcă din producție, a mușcat până la această dată, nu știu cât de adânc pentru că vom face analizele după ce trece episodul. Din producția de la cais și piersic, am făcut câteva determinări, în câmp, cu o anumită relativitate pentru că acum nu poți să dai diagnostic exact privind viabilitatea mugurilor floriferi”.

Ministrul a mai spus că până în acest moment, culturile de cereale nu au avut de suferit, însă sun îngrijorări în privința viței de vie din zona Moldovei.

”Până la această dată, cultura mare nu a suferit și nu are de ce să sufere. Am văzut grâu, orzul, orzoaica de toamnă, am văzut rapița și nu sunt probleme, iar informațiile pe care le culegem din teritoriu, de la stațiunile de cercetare indică acest lucru. Avem îngrijorări pentru vița de vie în nordul Moldovei”, a anunțat Petre Daea.

În acest context, legumicultorul Vlad Gheorghe, aflat în direct, prin telefon, a făcut un apel la ministrul Agriculturii.

”Rugămintea este ca perioada cu programul de tomate să se devanseze pentru că, indiferent de situație, nu putem să schimbăm natura și, dacă este posibil – că unii dintre colegii noștri legumicultori au anticipat și au plantat răsadurile – o intervenție la impozitare, ca scădere. Găsim o formă de comun acord, numai să avem un dialog ca să concretizăm să le reducem din pierderi”, a spus Gheorghe,

”Am în vedere propunerea și atunci când timpul ne va permite, vom analiza cu atenție și vom interveni”, a răspuns Petre Daea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.