Petre Daea nu se aliniază trendurilor alimentare moderne. În condițiile în care greierele de casă a fost recunoscut ca aliment în UE, ministrul Agriculturii spune că românii ar trebui să își păstreze tradițiile culinare și să nu renunțe la sarmale și cârnați pentru delicatesele din insecte.
„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiți acum ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceţi un asemenea efort”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea la Antena 3, citat de News.ro.
Greierele a devenit a treia insectă comestibilă în Europa, după viermele galben și lăcusta călătoare. Datorită conținutului ridicat de proteine, grăsimi și fibre, insectele încep să fie acceptate ca sursă de hrană cu emisii reduse de carbon pentru viitor. Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.
Specialiștii spun că aceasta este viitorul culinar pentru o planetă cu o populație în creștere și hrană de calitate din ce în ce mai slabă, În curând, insectele vor fi în menirilor restaurantelor din Europa. Acestea vor îmbogăți valoarea nutrițională a făinii folosite pentru pâine sau vor înlocui carnea.