Plaja de la Tuzla a dispărut peste noapte. Viceprimar: „Curenții trag tot nisipul”

Plaja de la Tuzla a dispărut peste noapte. Viceprimar: „Curenții trag tot nisipul”
Sursa Foto: Captură Video/ observatorconstanta.ro

Furtunile care s-au abătut asupra litoralului în ultima vreme au lăsat urme adânci. Plaja de la Tuzla, considerată de mulți cea mai frumoasă de pe litoralul românesc, a fost înghițită, pur și simplu, de valuri, potrivit observatorconstanța.ro.

Plaja de la Tuzla a fost înghițită de apa mării

Se pare că una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, unde vara marea are culoarea turcoaz, a dispărut peste noapte.

Valurile puternice din ultimele zile au tras nisipul în apă, iar acum din cei 10 metri de plajă de la Tulza au mai rămas doar câțiva zeci de centimetri. În zonă nu există diguri de protecție și tocmai de aceea forța valurilor este mai mare decât în alte locații de pe litoral.

„Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul”, a transmis Ion Moisei, viceprimarului comunei Tuzla.

Mai mult decât atât, plaja de la Tulza nu a fost curpinsă în planul de combatere a eroziunii costiere al Apelor Române. Angajaţii ABADL spun, însă că masterplanul zonei costiere va fi reanalizat, iar în următorul proiect – 2023-2027 se va lua în calcul reabilitarea tuturor zonelor.

„Zona respectivă a fost analizată la faza de masterplan, dar concluziile analizei cost-beneficiu nu au încadrat această zonă pentru a fi reabilitată. Erau alte zone cu potențial mult mai mare, care trebuiau rezolvate. În plus, în zona Tuzla este teren arabil la ora actuală. Urmează să reactualizăm masterplanul zonei costiere 2023-2027 și să vedem problemele care mai sunt”, a specificat Hristu Uzun, director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Specialiștii susțin că fenomenul este unul normal în timpul sezonului rece

Potrivit specialiștilor, fenomenul este normal, iar plaja va reveni la forma inițială odată cu venirea verii.

„În Marea Neagră, acolo unde valul este mai înalt, pierde plajă printr-un fenomen de sucțiune de cavitație, produs de vânturile dominant nord – vestice sau vânturile dinspre mare. Această cavitație generează o întoarcere a aerului, a vântului și apasă acolo și în felul acesta se pierde plaja.

Este un fenomen natural, este un fenomen care poate fi evitat cu diguri de larg, cu diguri tip pieptăm sau travers. Acestea sunt mijloace hidrotehnice care pot preveni erodarea plajelor. Altfel, în mod natural, malul înalt generează o scobitură în partea de jos și plaja se pierde”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)