Cine sunt polițiștii din Iași care primeau șpagă în mâncare

Cine sunt polițiștii din Iași care primeau șpagă în mâncare

Patru polițiști din Iași sunt cercetați de DNA pentru luare de mită și trafic de influență după ce ar fi primit mâncare de la un restaurant din oraș, pe gratis. În schimb, aceștia ar fi închis ochii atunci când șoferii localului încălcau regulile de circulație.

Potrivit Adevărul.ro, opt polițiști rutieri printre care și șeful Biroului Rutier din Iași, sunt acuzați că au luat șpagă după ce ar fi primit pe gratis mâncare de la un restaurant din oraș. Aceștia ar fi primit pizza, ciorbe, aripioare de pui, meniuri crisy sau piept de pui la grătar. Doasrul polițiștilor care ar fi primit mita în mâncare a fost deschis de către procurorii de la DNA în luna mai a anului 2019.

La data de 27 august, procurosii au prezentat acest dosar, cu o propunere propunere de arestare preventivă. În cadrul dosarului, procurorii au dispus reținerea a patru polițiști, doi din cadrul Biroului Rutier Iași, un agent de poliție în cadrul Poliției Municipale Iași și un agent de poliție de la S.P.C.R.P.C.I.V. Iași (Serviciul permise și înmatriculări Iași).

Polițiștii din Iași luau șpagă în mâncare

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anti – Coprupție, unul dintre polițiștii inculpați, ar fi primit mâncare, prin intermediari, în valoare de aproape 2.700 de lei.

„În perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de poliţist la Biroul Rutier Iaşi, inculpatul Barabaş Nicolae Robert, în baza unei înţelegeri tacite ce exista la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii unui restaurant, ar fi pretins şi primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţiile comise de aceştia sau eventualele contravenţii pe care aceştia le-ar săvârşi sau/şi pentru a aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde”, se arată în comunicatul de presă de la DNA.

Polițistul de la permise ar fi primit și mita în bani

Polițistul de la Serviciul Permise și Înmatriculări Iași ar fi pretins și primit și o mită de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 de lei, promițând va interveni pe lângă examinatorii auto.

„În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Crenganiș Felix Nelu, agent de poliție la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare. De asemenea, inculpatul Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise și înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și ulterior examenele pentru categoria E.” se arată în comunicatul de la DNA.

Directorul restaurantului, inculpat în același dosar

„La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înţelegeri tacite existente la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii restaurantului, ar fi oferit şi remis cu titlu gratuit, personal şi prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi şi unor funcţionari din cadrul serviciului permise şi înmatriculări vehicule Iaşi, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenţii rutiere comise de aceştia, precum şi în scopul favorizării unor persoane din cercul său relaţional la obţinerea plăcuţelor de înmatriculare”, susțin procurorii.

Potrivit Adevărul, șeful Biroului Rutier,Gheorghiţă Ciobanu, plasat la rândul său sub control judiciar, alături de alți doi subalterni,Gabriel Ciochină şi Gabriel Dămoc. „

„În perioada 11 februarie 2019 – 24 iulie 2020, cei trei inculpaţi, în baza unei înţelegeri tacite ce exista la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii unui restaurant, ar fi pretins şi primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare totală de peste 2.300 lei”, scriu cei de la DNA, potrivit sursei citate mai sus. Gheorghiță Ciobanu a contestat însă controlul judiciar, pretinzând ca este nevinovat, informează sursa citată.