Prefectura Capitalei, după depășirea pragului de 6: CMBSU va trebui să se convoace în maxim 48 de ore și să dispună măsurile care se impun. E foarte posibil să se schimbe situația normativă până atunci (VIDEO)

Prefectura Capitalei, după depășirea pragului de 6: CMBSU va trebui să se convoace în maxim 48 de ore și să dispună măsurile care se impun. E foarte posibil să se schimbe situația normativă până atunci (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Este foarte posibil ca situația normativă să se schimbe până la momentul în care Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va dispune măsurile ce se impun pentru București, unde incidența este de 6,33, însă la ora actuală legislația prevede o serie de restricții pentru depășirea pragului de 6, iar una dintre acestea se referă la carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate, a explicat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Țipișcă, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Oficialul a sugerat că se referă la situația școlilor, care ar fi urmat să treacă în online după depășirea pragului de 6, conform actualelor prevederi. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a anunțat că Ministerul Educației își dorește eliminarea pragului, iar autoritățile ar urma să ia o decizie în acest sens chiar miercuri.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Rata de infectare din Capitală a trecut de pragul de 6. Prefectura, precizări pe B1 TV

Întrebată ce se întâmplă odată ce Bucureștiul a trecut de 6 la mie ca rată de infectare, oficialul a explicat: „Imediat cum am ajuns la această incidență, deocamdată nu se întâmplă nimic pentru că DSP va trebui să vină în 24 de ore cu o analiză și cu propuneri, iar în maximum 48 de ore Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență va trebui să se convoace și să constate această incidență, și evident să pună în aplicare, să dispună măsurile care se impun, evident în baza analizei propuse de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

„Doresc să fac o precizare pentru telespectatorii dumnevoastră, că vorbim la acest moment pe legislația în vigoare la momentul purtării discuției. (…) Este foarte posibil ca, până la momentul la care Comitetul Municipiului București să fie convocat și să adopte o hotărâre, situația normativă să fie cu totul alta, dar la acest moment, astăzi, 29 septembrie 2021, sunt o serie de măsuri pe care legiuitorul le-a prevăzut la această incidență de 6 la mia de locuitori. Vă dau un exemplu, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20 – 5, cu unele excepții. La fel, activitatea cu publicul a operatorilor economici, cei ce desfășoară activități de preparare/comercializare băuturi alcoolilce/nealcoolice, produse alimentare, restaurante, cafenele și terase, este interzisă”, a adăugat Mariana Țipișcă.

În prezent, școlile se închid și trec la sistemul de predare online atunci când incidența din localitate este mai mare de 6, însă Ministerul Educației își dorește eliminarea pragului, iar autoritățile ar urma să ia o decizie în acest sens chiar miercuri. Întrebată dacă urmează discuții pe această temă, Mariana Țipișcă a spus: „Despre asta am făcut vorbire la începutul intervenției, pentru că aseară domnul ministru a pus în discuție și a antamat o eventuală modificare a legislației în vigoare, și ne referim la legislația secundară, la hotărârile de guvern care pun în aplicare legile referitoare la starea de alertă și la situația epidemiologică. Dacă se va modifica legislația adoptându-se o hotărâre de guvern, evident că discutăm în alți termeni”.

Ultima oră
10:36 - CNCCI: 1377 de persoane infectate cu COVID-19 în ultimele ore. Peste 100 de oameni au decedat
10:13 - Israelul își închide granițele din cauza variantei Omicron. Se ia în calcul administrarea celei de-a patra doză de vaccin
09:32 - Eduard Novak: Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea fi repatriați cu o aeronavă specială, pusă la dispoziție de autoritățile din România (VIDEO) 
08:54 - Aglomerație la Târgurile de Crăciun. Autoritățile impun primele restricții (VIDEO)
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane