Prețurile la energie vor fi plafonate pentru două luni. Nicolae Ciucă: „Facturile greșite trebuie stornate și refăcute” (VIDEO)

Prețurile la energie vor fi plafonate pentru două luni. Nicolae Ciucă: „Facturile greșite trebuie stornate și refăcute (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a oferit luni seară, noi declarații pe marginea măsurilor pe care Guvernul ar urma să le ia în urma exploziei prețurilor la energie.

„Din discuțiile pe care le-am avut, s-a constatat că cifra a depășit 1 milion de facturi greșite.

Vrem să luăm măsurile necesare ca să nu mai avem astfel de greșeli, care sperăm că nu sunt voit făcute. 

Ușa este suficient deschisă la nivelul guvernului (…) În acest moment a rămas să avem o discuție cu distribuitorii și furnizorii. Vom detalia celelalte elemente tehnice care vor fi cuprinse în ordonanța Guvernului.

Decizia este cât se poate de clară la nivelul guvernului. Acele facturi trebuie să fie stornate și refăcute”, a declarat Ciucă.

Timp de două luni, prețurile la gaze și curent electric vor fi plafonate, potrivit premierului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce propune PSD

În prima parte a zilei, PSD a anunțat măsurile pe care le propune în contextul crizei la energie.

„(…) O foarte mare amenințare pe care o avem este aceea că, dacă ne uităm astăzi în comparatorul ANRE, vom vedea că toate ofertele încep de la valori peste un leu la energie electrică, sunt de la 1,14 până la aproape un leu și jumătate la energie activă, și atunci la o factură cu un consum de 200 kWh, cu un preț de 1,14 RON, deci am luat prețul minim, am avea o valoare a facturii de 271,21 de RON. În propunerea PSD, am avea valoarea de 140 de RON”, a declarat Radu Oprea.

Purtătorul de cuvânt al PSD a vorbit și despre situația facturilor la gaze.

„La gaze, un contract cu un preț existent deja, care ar însemna o contractare în urmă cu câteva luni, la un preț de 0,21 RON/kWh, la o cantitate de 350 de mc, factura ar fi astăzi de 927 de lei. Dacă s-ar aplica propunerile pe care PSD le face, am avea o valoare a facturii de 584 de lei.

În același timp, dacă ne uităm la ofertele care există astăzi în piață și luăm cea mai mică ofertă, de 0,7 lei/kWh, factura de bază la aceeași cantitate de 350 de mc ar fi de 3.090 de lei. Dacă s-ar aplica măsurile pe care PSD le propune, am avea o valoare a facturii de 1.113 lei”, a adăugat social-democratul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:34 - Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”
07:13 - G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”