Primăria Capitalei: Proiect – Potrivit Codului fiscal, impozitele şi taxele locale se indexează cu 1,3% (FOTO)

Primăria Capitalei: Proiect - Potrivit Codului fiscal, impozitele şi taxele locale se indexează cu 1,3% (FOTO)

Primăria Municipiului București anunță, printr-un comunicat de presă, că în conformitate cu prevederile Codului fiscal, impozitele şi taxele locale se indexează cu 1,3%.

Reprezentanții Municipalității precizează că nu Primăria Municipiului București majorează taxele și impozitele, ci doar pune în aplicare prevederile Codului Fiscal.

Redăm, mai jos, comunicatul Primăriei Capitalei:

Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti adoptă hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal următor.

Având în vedere faptul că prevederea legală este imperativă, instituţia noastră are obligația de a pune în dezbatere publică și ulterior de a supune aprobării CGMB proiectul de impozite şi taxe locale pe anul 2019. Acesta prevede indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de 1,3%, care reprezintă indicele de inflație comunicat de Ministerul de Finanțe.

Conform articolului 491 alin.1 şi alin. 2 din Codul Fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale se indexează anual până la 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.

Anexăm un calcul estimativ al nivelurilor impozitelor şi taxelor locale pentru persoanele fizice şi al impozitului pe mijloacele de transport:
Creşterile pentru locuințe persoane fizice rezidente sunt de 1-2 lei garsonieră; 2 lei apartament cu 2 camere; 2-4 lei apartament cu 3 camere; 2 -5 lei apartament cu 4 camere.

Creşterile pentru mijloacele de transport se diferențiază în funcţie de capacitatea cilindrică astfel, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 2000 cmc nu există creştere intrucât coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 2000 cmc creşterile variază între 13 şi 84 de lei.

Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată, egală sau mai mare de 12 tone, nu a fost indexat, întrucât nivelul impozitului a fost prevăzut la punctele 94 şi 95 din O.U.G. nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015.

În consecință, nu Primăria Municipiului București majorează taxele și impozitele, ci doar pune în aplicare prevederile Codului Fiscal.

Urmăriți B1TV.ro și pe