Primarii municipiilor, după discuțiile cu Eugen Teodorovici: ”Dacă se taie din bani, atunci și Guvernul să preia din atribuții” / ”Vrem să fim tratați corect”. Edilii sunt gata de protest (VIDEO)

Primarii municipiilor, după discuțiile cu Eugen Teodorovici: ”Dacă se taie din bani, atunci și Guvernul să preia din atribuții” / ”Vrem să fim tratați corect”. Edilii sunt gata de protest (VIDEO)

Primarii municipiilor din România așteaptă miercuri soluțiile de la Ministerul de Finanțe cu privire la construcţia bugetului pentru 2019.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că anul trecut fondurile pentru primării au fost „amputate”, iar acum se așteaptă ca Executivul să-și repară greșelile.

”Anul trecut toate localitățile au pierdut banii. Anul trecut ni s-a promis că se vor recupera banii pierduți experimental prin bugetul de anul acesta.

Am aplaudat cu toții faptul că domnul Teodorovici și-a început discursul spunând că 2019 este un an al investițiilor. Și pentru primării trebuie să fie un an al investițiilor, pentru că în 2018 multe investiții au fost amputate din cauza lipsei fondurilor.

Prin urmare noi am vrut să mergem cu această discuție pe un principiu european: să nu discutăm doar despre cota din impozitul pe venit, ci de veniturile globale care revin primăriilor.

Nu vrem ca primarii și președinții de CJ să se bată pe acest procent de 10%. Noi vrem să fim tratați așa cum sunt tratate și alte localități din Europa. Avem atribuții foarte multe, dar le-am spus că în momentul în care se taie bani nu le putem respecta. Un coleg a zis foarte bine: dacă se taie din bani, atunci și Guvernul să preia din atribuții”, a spus Gabriela Firea.

La rândul său, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a spus că se așteaptă la un tratament corect din partea Ministerului.

”Noi le-am spus că minim pe UE la administrația locală este de 30% (…) A fost o discuție, ei au încercat să ne propună o cotă defalcată din impozitul pe venit, dar impozitul pe venit este un procent infim de doar 10%. Noi vrem să fim tratați corect. Avem speranța și avem credința că am fost ascultați.

Ne-au promis că până mâine la ora 12.00 avem rezultatul. Mâine la ora 12.00 suntem strânși la Asociația Municipiilor și așteptăm cu mare interes soluțiile”, a declarat Robert Negoiță.

De partea sa, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că dacă nu se va ajunge la un acord, primarii vor protesta, miercuri, în fața Guvernului.

„Noi ne batem astăzi ca o parte din banii pe care și produc comunitățile să rămână pe plan local. Este regretabil că cifrele noastre nu bat cu cifrele ministrului de Finanțe. (…) Am convenit ca mâine la ora 12.00 să fim la Asociația Municipiilor. Am chemat și alți primari și dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în fața Guvernului la protest în numele cetățenilor din România”, a spus Gheorghe Falcă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.