Primul elev infectat cu coronavirus după redeschiderea școlilor. Cazul, identificat în Sectorul 6 din București

Primul elev infectat cu coronavirus după redeschiderea școlilor. Cazul, identificat în Sectorul 6 din București
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un elev al școlii gimnaziare „Sfântul Andrei” din Sectorul 6 al Capitalei a fost depistat pozitiv cu coronavirus. Este primul caz de la redeschiderea școlilor, pe 8 februarie. Elevul se afla într-o clasă de 28 de școlari, din care 26 au luat parte fizic la ore, informează Digi24. Elevii au fost la școală doar luni și marți. De ieri au rămas acasă și vor face ore online în următoarele două săptămâni.

UPDATE, 11 februarie, ora 12.23: Alte patru cazuri de coronavirus au fost depistate în București. Este vorba despre trei eleviși un profesor din Sectorul 4.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Peste 2,4 milioane de copii au revenit la clase luni, adică 80% din numărul total al elevilor.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației,a declaratmiercuri că de când s-au redeschis majoritatea școlilor nu s-au înregistrat nici măcar cazuri de elevi care să prezinte simptome. Primul caz de infectare a fost descoperit între timp.

„Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele școlare județene, deci cu toate școlile. Până acum nu au apărut nici măcar cazuri în care elevii să fi avut simptome, darămite cazuri care să genereze supendarea activității la clasă. Evaluările vor fi făcute săptămânal, raportările de vineri vor fi luate ca referință pentru rata de infectare pentru a ști cum se derulează lucrurile în continuare”, a mai spus Cîmpeanu miercuri.

Școlile, redeschise în condiții speciale din cauza epidemiei de coronavirus

În prima zi de redeschidere a școlilor, premierul Florin Cîțu a lansat unapel la responsabilitatedin partea tuturor, astfel încât unitățile de învățământ să nu se transforme în focare de COVID-19:„Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme. Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme”.

De altfel, medicii au atras atenţia că regulile trebuie respectate. Pericolul este încă mare, spun specialiştii.

„Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”,a declaratAdrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”.