Proiectul de lege prin care USR PLUS a cerut acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost respins de Senat

Proiectul de lege prin care USR PLUS a cerut acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost respins de Senat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Românii care vor merge să se vaccineze nu vor beneficia de o zi liberă din parteaangajatorului, prin lege. Proiectul USR PLUS a fost respins luni, de Senat.

Inițiativa a primit 64 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. De asemenea, au existat și patru abțineri.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a declarat în cursul zileică PNL „nu are niciun fel de obligație” să susțină proiectul USR PLUS. Astfel, era de așteptat faptul că proiectul nu va primi„undă verde”.

„Nu s-a discutat la nivelul coaliţiei și nu face parte din strategia de vaccinare care e una stabilită la nivel guvernamental. Noi am încurajat companiile să se implice în procesul de vaccinare şi foarte multe au îndemnat angajaţii care au organizat procesul de vaccinare.

Ca atare nu avem niciun fel de obligaţie de a susţine un proiect de lege al unor parteneri care nu au discutat cu noi şi care, din punctul meu de vedere, excede cadrul de vaccinare care este stabilit la nivel guvernamental”, a declarat Ludovic Orban.

În data de 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul care modificălegea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în proiectul de lege.