Protocol între BOR și Ministerul Sănătății: ce atribuții vor avea preoții în spitale

Protocol între BOR și Ministerul Sănătății: ce atribuții vor avea preoții în spitale
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii au semnat, recent, un protocol privind desfăşurarea activităţilor de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă în unităţile publice sanitare care aparțin Ministerului Sănătăţii.

Documentul semnat marți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, completează pe cele semnate în 1995 şi 2008 și a fost încheiat pentru o perioadă de zece ani.

Scopul colaborări  vizează colaborarea dintre cele două instituţii în domeniul asistenţei medicale integrate cu domeniul asistenţei sociale şi religioase.

Ce prevede protocolul dintre cele două instituții

Conform protocolului semnat, cele două instituţii se angajează să promoveze:

  • adoptarea unui stil de viaţă sănătos prin educaţie pentru sănătate şi educaţie religioasă;
  • evitarea consumului de produse care dăunează sănătăţii: tutun, alcool, droguri, alimente şi băuturi care au un impact negativ asupra sănătăţii etc.;
  • educarea şi sprijinirea familiei în conştientizarea rolului important al copilului în sănătatea familiei şi a societăţii;
  • îmbunătăţirea accesului la servicii de asistenţă medicală primară prin creşterea gradului de conştientizare privind importanţa prezentării la medic pentru consultaţie de la primele simptome de boală şi la consultaţii periodice preventive.

Preotul spitalului, un nou post înființat prin acest protocol

Potrivit news.ro, întrucât numărul preoţilor ortodocşi care activează în unităţi sanitare, în acest moment, depăşeşte 250, cele două instituţii au hotărât să facă demersuri comune pentru înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a unui post de responsabil cu activitatea de asistenţă religioasă.

Astfel, misiunea şi atribuţiile preotului de spital sunt următoarele, conform surselor amintite:

„-Săvârşeşte serviciile religioase conform programului aprobat de eparhia respectivă, cu acordul conducerii unităţii sanitare în cauză.

-Vizitează cu regularitate bolnavii din unitatea în care îşi desfăşoară activitatea.

-Întreţine convorbiri duhovniceşti cu bolnavii şi cu membrii familiilor acestora.

-Asigură servicii religioase în cazurile de urgenţă şi administrează Sfintele Taine şi ierurgii cu respectarea prevederilor Bisericii Ortodoxe Române.

-Cultivă şi păstrează o atmosferă religioasă echilibrată, evitând prozelitismul de orice fel şi sprijinind, la cerere, pe cei de altă confesiune în sensul primirii asistenţei religioase din partea cultului de care aparţin.

-Acordă asistenţă religioasă salariaţilor unităţilor sanitare, la solicitarea acestora;

-Săvârşeşte slujbe speciale, precum înmormântarea decedaţilor abandonaţi sau fără familie, botezul copiilor în pericol de moarte sau la cererea părinţilor ș.a.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`