Purtătorul de cuvânt al BOR, reacție după ancheta „Clanul Marelui Alb”, de la Recorder: „Are un scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii”

Purtătorul de cuvânt al BOR, reacție după ancheta „Clanul Marelui Alb, de la Recorder: „Are un scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR

Jurnaliștii de la Recorder au publicat o nouă anchetă controversată, care are în centru Biserica Ortodoxă Română (BOR). Cel mai recent video publicat pe Youtube de către Recorder se numește „Clanul Marelui Alb”, care a ajuns rapid în „trending”.

Prin intermediul investigației sunt prezentate profiturile consistente ale Bisericii, realizate de când Patriarhul Daniel a devenit liderul BOR, respectiv investițiile administrațiilor locale în direcția spirituală.

„După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă.

La capătul a opt luni de documentare, am descoperit o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici. Toată acestea rețea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc Marele Alb”, a notat jurnalistul Victor Ilie, de la Recorder.

BOR, reacție după investigația Recorder: „Tactica aceasta vicleană e veche”

În opinia BOR, materialul de la Recorder este o denigrare nefundamentată.

„Material destinat unui scop jalnic, prost camuflat sub umbrela bunelor intenţii, anume lovirea în imaginea publică a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. (…) În material se foloseşte masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conţinut este introdus numele unei persoane foarte importante.

Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată şi ignoranţă în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile”, a transmis Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii.

Preafericitul Daniel, apărat de purtătorul de cuvânt al BOR

Bănescu îl apără pe Preafericitul Daniel, despre care spune că este un om „profund onest”.

„Materialul mizează în primul rând pe atenţia şi jubilaţia celor care nu au nicio idee clară, nici măcar vagă, despre Părintele Patriarh, despre personalitatea sa reală, despre onestitatea sa profundă, despre Biserică şi cultele religioase, despre activitatea lor amplă şi ramificată în societate, activitate cu enorme, frecvent necuantificabile beneficii pentru întreaga comunitate. (…)

Deşi legitim în sine, materialul jurnalistic despre care vorbim este construit din păcate cu intenţia obsesivă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina prezentată ca reală a unor persoane din administraţie şi a unor aşa-zişi complici ai instituţiei care apar în investigaţie, persoane care încearcă totdeauna şi pretutindeni, desigur, să obţină beneficii personale”, a mai explicat Bănescu.