Raed Arafat, despre protestele faţă de noile măsuri anticoronavirus: Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom ajunge să luăm decizii şi mai multe. E nevoie de colaborare

Raed Arafat, despre protestele faţă de noile măsuri anticoronavirus: Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom ajunge să luăm decizii şi mai multe. E nevoie de colaborare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că înțelege nemulțumirile unora dintre cei a căror activitate este afectată de noile măsuri anticoronavirus. Pe de altă parte, dacă se va face câte o excepție pentru fiecare categorie de persoane supărate, nu va mai rămâne nicio măsură efectivă în luptă cu epidemia de COVID-19. Arafat a insistat că toată lumea trebuie să urmeze regulile, căci nu este suficient ca acestea să fie respectate de doar o parte a populației. El a mai susținut că dacă normele nu vor fi aplicate întocmai, se va ajunge la măsuri chiar mai dure și depinde de fiecare dintre noi ca acest lucru să nu se întâmple. Declarațiile vin în contextul în care, duminică după-amiază, circa 100 de persoane au protestat, în Piața Victoriei, față de noile măsuri anunțate de Guvern.

Raed Arafat, reacție la protestul față de noile măsuri anticoronavirus

„Eu cred că în acest moment înţelepciunea trebuie să fie de a lucra împreună pentru a reduce impactul virusului. Înţeleg foarte bine că fiecare persoană care este afectată de o măsură este nemulţumită şi fiecare persoană care are, poate, o activitate care este afectată nu doreşte ca activitatea sa să fie afectată, dar la un moment trebuie să înţelegem: dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri care să le implementăm pentru a reduce impactul virusului”, a declarat Raed Arafat, la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

Acesta a insistat că măsurile trebuie urmate de absolut toată lumea și că „nu e suficient să le aplice 10% din populaţie”. De altfel, într-o intervenție pentru B1 TV, șeful DSU a afirmat că, în marea lor majoritate, românii au respectat măsurile dispuse de autorități. Problema este că acea mică parte care nu urmează recomandările ajunge să-i infecteze și pe cei responsabili.

„Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi de aici cred că este nevoie de înţelegere şi de colaborare”, a mai avertizat secretarul de stat.

Totodată, acesta a dat asigurări că autoritățile vor face tot posibilul ca regulile anticoronavirus să aibă un impact cât mai redus cu putință asupra activităților economice.

Raed Arafat a mai susținut că va fi nevoie și în continuare de măsuri preventive deoarece și luna decembrie va fi „sub influenţa virusului”: „Cu siguranţă, luna decembrie nu va fi o lună de întoarcere la normalitate”.

Protest în Piața Victoriei față de noile măsuri anticoronavirus

Duminică după-amiază, circa 100 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei din Capitală, pentru a protesta vizavi de noile măsuri menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Unii dintre protestatari nu cred în existența acestui virus, unii s-au plâns de efectele restricțiilor asupra economiei și alții au spus că nu vor să poarte masca de protecție.

Unul dintre protestatari a afişat o pancartă pe care scrie „În iad cu masonii satanişti care ne conduc”, iar alţii au avut pancarte cu numeroase mesaje anti-mască şi anti-vaccinare.

Ultima oră
21:47 - AUR, scandal în Comisia de Sănătate pe tema certificatului verde COVID. Schimb acid de replici între parlamentari (VIDEO)
21:46 - Emma Răducanu, victorie în primul său meci de la Transylvania Open. Demonstrație de forță în decisiv / Britanica a vorbit în română la final
21:35 - Năvala românilor la vaccinare, explicată de sociologii de la IRES: „Frica funcționează!” (VIDEO)
21:29 - Antonia nu mai e pe placul urmăritorilor: „Prea multă masă musculară”
21:26 - Romgaz și ExxonMobil au ajuns la un acord privind achiziția participației în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Tranzacția ar putea fi finalizată în 2022
21:12 - Sorin Cîmpeanu: Vom avea o problemă cu plata salariilor în decembrie dacă nu se va putea face rectificarea bugetară / E nevoie de un guvern stabil, adică nu interimar
21:03 - Cum slăbește Anca Țurcașiu, la 51 de ani: „De frici trebuie să ne eliberăm”
20:57 - Alexandru Rafila: Includerea unor tehnocrați în guvernul PNL-UDMR, o variantă care poate fi luată în discuție. Cum să discutăm de sprijinirea unui cabinet cu oameni demiși recent prin moțiune? (VIDEO)
20:46 - PSD: Dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și-și asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și noi ne vom alătura acestui demers
20:25 - Gheorghe Falcă: Coaliția PNL-USR-UDMR este cea firească, dar există și varianta negocierii cu PSD pentru un guvern minoritar până în primăvară. Blocajul este în lipsa de comunicare a liderilor de partide (VIDEO)