Raed Arafat, despre incidentul de la Spitalul Victor Babeș: În jurul orei 16:25, presiunea a crescut brusc, iar aparatele s-au oprit. De ce s-a întâmplat acest lucru, stabilește ancheta

Raed Arafat, despre incidentul de la Spitalul Victor Babeș: În jurul orei 16:25, presiunea a crescut brusc, iar aparatele s-au oprit. De ce s-a întâmplat acest lucru, stabilește ancheta
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafata a vorbit, luni seara, despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Acesta a declarat că primele probleme au început în jurul orei 16:25.

„Transmitcondoleanțelefamiliilor paciențilorcare au muritîn tragedia din aceastăseară. Ce s-a întâmplat și vreau sa subliniez ca ce spun poate fi modificat pe baza a ceea ce apare în anchetă. Vă spun ce știu în acest moment, cu rezerva ca situaţia este sub anchetă şi aceste lucuri pe parcurs pot avea modificări.

În primul rând să vorbim despre tirul respectiv sau tirurile de terapie intensivă. Sunt fabricate să funcționeze pe două modalităţi. O modalitate este total independentă pe butelii de oxigen și generator electric propriu. O altă modalitate când vor funcționa pe o durata mai mare, ele au conexiuni și se conectează la curent din afara tirului şi se conectează la sursa de oxigen permanentă, de regulă a spitalului, care poate să fie un stocator ca în cazul tirului spitalului Babeş. Acolo exista reductoare care controlează presiunea maximă care intră în tir. Aceste reductoare există şi la ieşire din ce știu, şi la ieșire din stocator şi la intrare în tir. Presiunea nu trebuie lăsată să urce mai mult de 5.8 maxim.

Astăzi la un anumit moment, acestă presiunea crescut peste 6 bari, de ce stabilește ancheta.

Astăzi toate ventilatoarele, care sunt de fabricație americană, care nu sunt de calitate slabă,s-au oprit, colegii au lucrat să remedieze situația și să ventileze bolnavii pe balon, nu erau toți intubați. Au fost trimise și ambulanțe care să-i preia.

Un reprezentat al firmei care intra ventilatoarele era în curtea spitalului dar nu a dorit da intre în TIR și sa ajute. A preferat sa rămână afară și sa dea indicații.

În jurul orei 16:25 s-ar fi crescut presiunea brusc, peste 6 bari. O problemă de creșeter bruscă a presiunii în TIR, care a făcut ca aparatele să se oprească.Personal, amaflat după ora 17.00. S-a ținut legătura cu colegii SMURD, ulterior, am intrat în legătură cu ministrul Voiculescu. De ce a crescut presiunea, cum a avut loc, acest lucru trebuie să stabilească…Unii pacienți au intrat în stop, nu s-au reușit să fie resuscitați în TIR și au intrat în stare critică”, a spusArafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari
22:25 - Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”
21:55 - Senatul SUA a aprobat 40 de miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru Ucraina. Joe Biden a salutat votul legiuitorilor americani / Reacția Kievului: „Ne îndreptăm către victorie strategic și cu încredere”
21:54 - Războiul din Ucraina accelerează extinderea Uniunii Europene. Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord