Mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate de Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor deoarece au pus în vânzare măști neconforme, arată raportul ANPC, obținut de Agerpres.
Pe 25 noiembrie, ministrul Economiei, liberalul Virgil Popescu, a declarat că jumătate din măștile aflate în comerț nu protejează, de fapt, împotriva COVID-19.Popescu a mai susținut că toatemăștile neconformesunt din import și i-a îndemnat pe români să cumpere doar măști produse la noi în țară, căci acestea sunt acreditate și protejează împotriva virusului. El a spus apoi că raportul ANPC va ajunge la Parchetul General.
Joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie sub denumirea de „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.
Agenția Agerpres a obținut raportul întocmit de ANPC în urma controalelor efectuate în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, ce au vizat comercializarea măștilor de protecție.
În document se arată că au fost verificați 599 operatori economici, iar la 396 dintre ei (66%) au fost constatate nereguli. În cazul a 79 dintre ei controlul nu a fost finalizat.
Au fost verificate 35.180.666 de măşti în valoare totală 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale.
Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se numără Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.
Inclusiv mari reţele de farmacii au fost snacționate: Help Net şi Sensiblu.
Pe 13 noiembrie, statul român a emis o alertă pentru măşti de protecție neconforme, prin sistemul RAPEX, folosit pentru schimb rapid de informaţii între Comisia Europeană şi statele UE, privind produsele periculoase.
„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare.
Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149“, a declarat, la acea vreme, Paul Anghel, director general în cadrul ANPC.