România este singura ţară în care procesul de restituire a proprietăţilor confiscate de regimul totalitarist nu s-a încheiat, după 25 de ani de la prăbuşirea acestuia.
Jurnalista Ioana Lupea notează, într-un articol publicat pe Adevărul.ro, că acest fapt nu a fost posibil datorită corupției din jurul ANRP, dar și a chiriașilor din casele retrocedate, mulți dintre ei fiind foarte săraci.
În România, între anii 1940 şi 1989 au fost confiscate aproape 250 000 de proprietăţi rezidenţiale şi au fost colectivizate 5.601.760 hectare de teren.
“Ezitările primului preşedinte Ion Iliescu de a lua o decizie în primii ani de la căderea regimului totalitarist au făcut ca restituirea să se prelungească dincolo de anii 2000 , legislaţia să fie adoptată în grabă la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000, sub presiunea Uniunii Europene
Mai grav, Ion Iliescu a creat prin deciziile luate în 1991 şi 1995 o nouă categorie de perdanţi ai procesului: membrii cooperatori şi chiariaşii din casele naţionalizate”, scrie jurnalista în articolul său.
Administraţia locală ar trebui să-şi schimbe priorităţile, de la infrastrustructură rutieră la infrastructură de locuit.
“Pentru România nu mai există cale de întoarcere. Din păcate cei care plătesc indecizia şi incoerenţa clasei politice conducătoare şi lipsa de înţelepciune a judecătorilor constituiţionali sunt cei mai săraci şi mai vulnerabili dintre noi, ajunşi astăzi la mila autorităţilor locale în absenţa unei legislaţii care să le apere drepturile”, mai scrie Lupea.