Înfrângere pentru Tudorel Toader: CSM a dat aviz negativ pe revocarea lui Augustin Lazăr

Înfrângere pentru Tudorel Toader: CSM a dat aviz negativ pe revocarea lui Augustin Lazăr
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE:Secţia de procurori a CSM a dat aviz negativ privind cererea lui Tudorel Toader de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general. Avizul a fost dat cu unanimitate de voturi, 5 la 1.

Avizul are doar rol consultativ, decizia fiind acum la preşedintele Klaus Iohannis.

Augustin Lazăr este audiat luni în secţia pentru procurori a CSM unde se discută cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului general. Avizul CSM este consultativ.

Tudorel Toader a criticat faptul că Augustin Lazăr a cerut amânarea audierii în Consiliu, data inițială fiind stabilită pentru 20 noiembrie. Ministrul Justitiei a cerut ca dezbaterile să aibă loc mai devreme, iar CSM a devansat discutiile privind avizul in cazul revocării pentru 19 noiembrie.

„Aţi amânat la dânsul cu 7 zile, aţi scurtat la mine cu o zi. Nu am interesul să trag de timp, un interes de care nu aş fi sigur în cazul procurorului general, care, mai mult decât cererea formulata la dumneavoastră, s-a adresat instanţei de contencios din Alba. Mâine e termen, coincidenţă sau nu, chiar mâine când urma să aiba loc dezbaterea de aici”, a spus Tudorel Toader la CSM.

„Nu vreau sa planeze asupra Sectriei niciun fel de dubiu. Mi se pare firesc să fi încercat să stabilim termenul de comun acord. Poate e greşit că am apelat la curtoazia instituţională. Domnul procuror general şi-a exprimat imposibilitate, dumneavoastră aţi invocat la fel, în cursul săptămânii trecute CSM, la Alba Iulia, a desfăşurat o manifestare pentru Centenar. Chestiunile de timing au fost făcute cu bună-credinţă”, a replicat Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ iar decizia o ia şeful statului.

Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri