Scriitorul Mircea Horia Simionescu a murit la vârsta de 83 de ani

Scriitorul Mircea Horia Simionescu a murit la vârsta de 83 de ani
Foto: ro.wikipedia.org

Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori și eseişti români, a murit miercuri dimineaţă, la vârsta de 83 de ani, potrivit Mediafax.

Prozatorul a făcut parte din aşa-numită “Şcoală de la Târgovişte”, alături de Radu Petrescu şi Costache Olăreanu, fiind caracterizat de critica literară drept un “precursor al postmodernismului literar românesc”.

Scriitorul Mircea Horia Simionescu s-a născut pe 23 ianuarie, la Târgovişte, într-o familie din neamul Brătienilor (bunica paternă, fiică a lui Ion Brătianu) şi în aceea, bucureşteană, a Căciuleştilor, cu întinse ramificaţii în burghezia furnizoare de nume ilustre în medicină, armată, finanţe, drept.

Tatăl său, Stelian Simionescu, era ofiţer, iar mama, Irina, era funcţionară la P.T.T.

S-a înscris în 1948 la Facultatea de Litere a Universității din București, pe care a întrerupt-o în anul al doilea din cauza situației materiale precare, şi a absolvit-o în anul 1962, la secția fără frecvență.

În anul1943 a făcut cunoștință cu Costache Olăreanu și Radu Petrecu, viitorul nucleu a ceea ce se s-a numit peste aproximativ 30 de ani Școala de la Târgoviște.

Din anul 1950 a lucrat la ziarul Scânteia, ca redactor. A părăsit gazetăria în 1969, pentru o slujbă de funcționar pe lângă C.C. al P.C.R. și în Consiliul Culturii și Educației Socialiste (1969-1971).  

A devenit director al Operei Române între anii 1971-1973, şi s-a pensionat în anul 1974.

Tags: