Seceta lasă „Delta din Carpați” fără apă și mai multe specii de pești: „Întregul ecosistem se va distruge” / Sunt probleme și în Parcul Natural Văcărești

Seceta lasă „Delta din Carpați” fără apă și mai multe specii de pești: „Întregul ecosistem se va distruge” / Sunt probleme și în Parcul Natural Văcărești
Foto simbol: Pixabay

Seceta persistentă din această vară, despre care a vorbit și Reuters într-un articol cu privire la scăderea producției de porumb, a uscat pământul și a înghițit celebrele lacuri din județul Brașov, comuna Dumbrăvița. În București, la Parcul Natural Văcărești, din unele bălți a rămas doar noroi, în timp ce altele sau uscat complet, transmite G4Media.ro.

Capitala și 20 de județe din țară sunt vizate, luni, de un Cod portocaliu de caniculă.

Seceta „distruge” așa-numita „Deltă din Carpați”

În localitatea brașoveană Dumbrăvița, în așa-numita „Deltă din Carpați”, apa s-a evaporat aproape complet în ultimele luni, iar unele specii de pești și-au găsit sfârșitul. Soluția în care au investit autoritățile a eșuat tot din cauza secetei, potrivit Kanal D.

Zona și-a primit titulatura de „Deltă din Carpați” grație celor patru lacuri și ale vegetației speciale de acolo. Pământul este tot mai uscat, iar viețuitoarele mor pe măsură ce apa se evaporă.

Delta din Carpați ar putea deveni o bomă ecologică dacă autoritățile nu intervin de urgență, avertizează specialiștii în probleme de mediu.

„Întregul ecosistem se va distruge, evaporaţia a fost enormă, tocmai din cauza faptului că am avut peste 30-35 de grade săptămâni întregi, dacă nu luni deja. Situaţia este disperată! În urmă cu doar câteva luni autorităţile au finalizat un proiect care ar fi trebuit să rezolve problema secetei. Au modernizat o conductă veche şi au creat încă una nouă care ar trebui să alimenteze bălţile cu apă din două râuri apropiate”, a declarat Dan Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Silvicultură, pentru Kanal D.

Probleme și în Parcul Natural Văcărești

Probleme sunt și în Parcul Natural Văcărești, o arie naturală protejată cu aproximativ 100 de specii de păsări, acolo unde o parte dintre bălți sunt complet secate. În alte zone de acolo, nivelul apei a scăzut considerabil, conform imaginilor transmis de HotNews.ro.

Directoarea Administrației Parcului Natural Văcărești, Ștefania Simion, susține că zona s-a confruntat cu seceta și în alți ani, dar nivelul apei crește iarăși din toamnă și până în primăvară.

„Nivelul bălților a fost și mai scăzut de atât. Se remediază în funcție de nivelul precipitațiilor. De obicei, scade la nivelul pe care l-ați văzut în iunie-septembrie și apoi, din toamnă și până în primăvară, acesta crește. Avem fotografii pe care vi le putem arăta. Primăvara nu se vedea acea insulă de nisip care se vede când scade apa. Când a fost seceta din 2022 a fost mai scăzut nivelul apei, comparat cu anul acesta”, a declarat Ștefania Simion.

Directoarea APNV spune că și stuful contribuie la scăderea nivelului apei.

„Stuful este o plantă invazivă care se extinde, pentru că este foarte rezistent, adaptat, și acesta contribuie în mare măsură la scăderea apei pentru că acționează aproape ca un burete, el absoarbe foarte multă apă. Nu putem face aceste lucrări fără planul de management, în niciun caz”, a mai spus Ștefania Simion.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:17 - Marcel Ciolacu, la Slobozia Conachi: Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid / Este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit (VIDEO)
16:54 - Mircea Fechet, la Slobozia Conachi: Inundațiile nu pot fi evitate, însă putem limita pagubele / Cu astfel de fenomene de ne vom întâlni tot mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. N-ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani (VIDEO)
16:33 - Elena Lasconi: Condoleanțe familiilor care au pierdut pe cineva drag în inundațiile devastatoare din estul țării. Suntem pregătiți să le oferim cetățenilor și autorităților tot ajutorul de care au nevoie
16:19 - Nicolae Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunitățile afectate de inundații. Ministrul Afacerilor Interne mi-a confirmat că autoritățile locale și ISU acționează cu toată forța pentru a salva și proteja oamenii
15:57 - 866 de locuri de cazare, alocate de primăria Galați pentru sinistrați. Guvernul pregătește finanțarea din fondul de rezervă
15:35 - Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru populaţie: Preveniţi contaminarea apei și a alimentelor
15:20 - Alerta sanitară în Bulgaria: Primul caz de holeră înregistrat din ultimul secol
14:37 - Mircea Geoană: Sunt alături de familiile care au suferit pierderi ireparabile în inundațiile din estul țării
14:22 - Klaus Iohannis: Condoleanţe familiilor îndoliate. Echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient
13:52 - Ministrul de Interne revizuiește bilanțul victimelor decedate în urma inundațiilor: Avem 4, nu 5 victime confirmate