Șefa UNJR, Dana Gârbovan: Acţiunea DNA în cazul OUG 13 a fost un derapaj. Este nevoie de o analiză serioasă la nivel de sistem

Șefa UNJR, Dana Gârbovan: Acţiunea DNA în cazul OUG 13 a fost un derapaj. Este nevoie de o analiză serioasă la nivel de sistem

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că situaţia generată de acţiunea DNA referitoare la OUG 13 este una gravă și că este nevoie de o analizaă serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj.

Potrivit Danei Gârbovan, DNA a depășit cadrul constituțional atunci când a anchetat modul în care a fost emisă ordonanţa de modificare a codurilor penale.

„Separaţia puterilor în stat este piatra de temelia a statului de drept şi fiecare putere trebuie să acţioneze în limitele prevăzute de lege. Or, trebuie să fim conştienţi că şi autoritatea judecătorească, prin instituţiile ce o compun, poate fi tentată să îşi depăşească limitele constituţionale şi uneori, cum este şi în acest caz, să o şi facă. Fără îndoială, situaţia generată de acţiunea DNA este gravă şi necesită o analiză serioasă la nivel de sistem, pentru a vedea care au fost cauzele ce au permis un astfel de derapaj. În această analiză, un rol important îl va avea, fără îndoială, şi motivarea deciziei de către Curtea Constituţională, iar Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să o analizeze cu atenţie şi să acţioneze în consecinţă", a declarat judecătoarea.

Curtea Constituţională a decis pe 27 februarie că prin demersurile sale, după adoptarea OUG 13, DNA a făcut „lucruri care exced autorităţii” sale şi că a existat un conflict juridic de natură constituţională între DNA şi Guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe