Studiile preliminare arată că medicamentul împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare latentă

Studiile preliminare arată că medicamentul împotriva cancerului ar putea ataca HIV în stare latentă
Foto simbol: Pixabay

Cercetătorii au descoperit că medicamentul împotriva cancerului ar putea contribui la dislocarea virusului HIV din celulele sistemului imunitar uman.

Keytruda, medicamentul fabricat de Merck, a fost folosit pentru pacienții cu cancer și HIV. Studiile preliminare arată că medicamentul ar putea ataca HIV în stare latentă.

Keytruda, remediu pentru cancer și HIV

Keytruda, medicament cunoscut şi sub denumirea de Pembrolizumab, este un anticorp monoclonal proiectat pentru a ajuta sistem imunitar al organismului să se apere de cancer. Acesta blochează o proteină, denumită receptor Programmed Death (PD-1), folosită de tumori pentru a se sustrage acţiunii celulelor care lupta împotriva bolii.

Potrivit unei cercetări realizate în colaborare internaţională, s-a descoperit că medicamentul ar putea contracara latența HIV, adică capacitatea virusului de a se „ascunde” în interiorul celulelor persoanelor care se află sub terapie antiretrovială.

32 de persoane au participat la studiu

La studiul publicat în revista Science Translational Medicine, au participat 32 de persoane, care sufereau atât de cancer, cât și de HIV. Înainte și după administrarea medicamentului Pembrolizumab, au fost recoltate probe de sânge.

„Pembrolizumab a reuşit să perturbe rezervorul HIV”, a declarat Sharon Lewin, directoare a Institutului Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, Australia.

Deși tratamentele antiretrovirale permit acum multor pacienți cu HIV să ducă o viață normală, acestea nu îndepărtează complet virusul din organism. Profesorul Lewin a spus că cercetările vor continua pentru a înțelege modul în care Pembrolizumab modifică răspunsul imun la HIV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:24 - Diplomatul rus de la Geneva l-a criticat pe Lavrov. Politicianul și-a dat demisia din cauza războiului din Ucraina: „Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea și de munca mea”
15:15 - Adrian Chesnoiu, despre proiectul de OUG: Este foarte important să știm care sunt stocurile de alimente pe care le are România, să putem profita de anumite oportunități. Baza de date, confidențială (VIDEO)
15:13 - Înalții oficiali germani vor vizita România: „Dorim să continuăm să ne conectăm la nivel european… ”
14:57 - BMW atrage atenția că interzicerea importurilor de gaze rusești va bloca industria auto: „Nu doar BMW, ci întregul sector se va bloca”
14:54 - Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin
14:44 - Adrian Chesnoiu: Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Sunt permanent în contact cu fermierii și procesatorii pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil
14:39 - Volodimir Zelenski, după ce zeci de civili ucraineni au decedat în urma atacului aerian din regiunea Cernigov: „Acești oameni nu vor avea niciun viitor”
14:27 - Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
14:25 - Maria Zaharova susține că emblematicul roman „1984” al lui Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident: „Am crezut că descria totalitarismul/El scria despre prăbușirea ideii de liberalism”
14:23 - Prima sentință pentru armata rusă a fost emisă: ce pedeapsă a primit Șișimarin pentru încălcarea legilor de război