Tot mai multe țări au urmat exemplul Franței și au impus certificatul COVID-19 pentru accesul la hoteluri, restaurante sau terase. Măsura, discutată și în România

Tot mai multe țări au urmat exemplul Franței și au impus certificatul COVID-19 pentru accesul la hoteluri, restaurante sau terase. Măsura, discutată și în România
Sursa foto: Pixabay

Tot mai multe state europene au introdus permisul de sănătate, care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau trecerea prin boală, pentru accesul cetățenilor la hoteluri, cafenele, restaurante sau la mijloace de transport public. În Europa, Franța a fost una dintre cele mai dure țări care au inițiat o astfel de condiționare, măsura echivalând în ochii  celor care o contestă cu impunerea vaccinării.

Modelul francez a fost însă adoptat în scurt timp și de alte state, pe fondul creșterii temerilor privind perspectiva unui al patrulea val al pandemiei de COVID-19. Astfel, măsuri similare care leagă accesul în majoritatea spațiilor publice închise de prezentarea permisului de sănătate COVID-19 au fost adoptate deja de Italia, Marea Britanie, Austria și Grecia.

Condiționarea accesului în spații publice închise de vaccinare, discutată și în România

În România, deși nu s-a luat încă o decizie, a fost discutată deja introducerea certificatului privind vaccinarea sau infectarea cu COVID-19, așa cum a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, pentru B1 TV. Ea a precizat că relaxările pot continua pentru persoanele vaccinate, însă pentru cei neimunizați trebuie să existe restricţii, dacă cifrele vor creşte semnificativ.

“Printre restricțiile discutate deja până acum și care vor fi supuse dezbaterii și în cursul săptămânii viitoare se numără condiționarea accesului în locurile publice neesențiale, precum mall-urile, terasele, restaurantele sau spațiile culturale, de prezentarea dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală.

Având în vedere evoluția pandemiei, relaxările pentru nevaccinați pot să continue și mi se pare normal ca vaccinații să stea în continuare în birouri fără mască dacă toți ceilalți din birouri sunt vaccinați. Dar persoanele nevaccinate care sunt cele mai expuse riscurilor, dacă cifrele cresc, să existe restricții.

Am prezentat în coaliție măsuri care au funcționat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru. Urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri și să vedem care vor fi considerate oportune.

Nu e vorba doar despre mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale în weekend, precum mall-urile. Supermarketurile sunt considerate spații esențiale”, a declarat ministrul Sănătății.

Care sunt statele europene care au introdus deja certificatul COVID-19 de vaccinare

Danemarca a fost prima țară care a experimentat așa numitul„Coronapass”, din aprilie.Permisul danez, care atestă o vaccinare, un test PCR negativ sau un certificat de vindecare, este necesar pentru a merge la restaurant, la cinematograf sau chiar la coafor.

Modelul a inspirat guvernul francez.

Franța, unul dintre cele mai afectate state europene de noul val pandemic, a impus noi restricții pentru persoanele care nu dețin un certificat de vaccinare. Astfel, a fost introdusă obligativitatea care atestă că o persoană este imunizată împotriva COVID-19 pentru accesul în cinematografe, muzee sau teatre. De asemenea, începând cu 1 august, permisul sanitar va fi necesar și pentru a putea să urci într-un avion sau tren pentru a călători pe teritoriul francez.

Totodată, Adunarea Naţională franceză a adoptat vineri un nou proiect de lege anti-Covid, care prevede o controversată extindere a  „paşaportului sanitar” şi obligaţia vaccinării îngrijitorilor, după o noapte de dezbateri, transmite Agerpres.

Italia va introduce din 6 august un permis de sănătate obligatoriu pentru acces în locuri cu spaţii închise precum cluburile şi restaurantele, a anunțat joi seară guvernul condus de Mario Draghi. Așa numitul „permis verde” va fi necesar și pentru accesul la piscine, săli de sport sau cinematografe.

În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri.

În Grecia, zonele la interior sunt declarate zone non-covid, unde le este permis accesul doar acelor persoanele care dețin un certificat sanitar COVID-19 care demonstrează că au trecut prin boală sau care au fost imunizați.

Un detaliu important constă în faptul că minorii din grecia pot intra în restaurante doar dacă prezintă un test rapid anti-covid făcut în ziua respectivă.

Austria este un alt stat european care introduce obligativitatea certificatului de vaccinare pentru a permite locuitorilor să aibă acces la activitățile de divertisment sau de recreere. Din 22 iulie, cetățenii care vor să meargă la piscină, la sălile de sport, la muzee, la cinematografe sau la teatre și, de asemenea, cei care vor să participe la concerte sau la evenimente cu un număr destul de mare de oameni sunt obligate să dețină permisul sanitar care atestă că sunt imunizați împotriva COVID-19.

În Marea Britanie, permisul sanitar care atestă imunizarea împotriva COVID-19 va fi obligatoriu pentru toate persoanele care vor să participe la evenimentele culturale sau vor să se distreze în cluburi. Măsura se va aplica din toamnă, pentru a da răgaz persoanelor adulte să se vaccineze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`