JOIA MARE: Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra norocul și sănătatea (VIDEO)

JOIA MARE: Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra norocul și sănătatea (VIDEO)

Joia Mare, cunoscută si sub numele de Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa, ziua de astăzi este una dintre cele mai importante din Săptămâna Patimilor, fiind o zi plină de tradiţii şi obiceiuri.

În Joia Mare, încă de dimineaţă, oamenii obişnuiesc să meargă la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească, iar seara, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii, unde se îmbracă haine de doliu.

Tot în Joia Mare se duce la biserică pâine, care este sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.

În Vestul ţării, dacă o familie prepară pâinea pentru Paşte, aceasta este adusă în casa Domnului în vase noi.

Din bătrâni se spune că din Joia Patimilor şi până în noaptea învierii nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

Este ziua dedicată copturilor pascale şi înroşirii ouălor, simbol al Sfintelor Sărbători de Paşti. Străbunii credeau că ouăle încondeiate în această zi nu se strică niciodată.

În Sudul ţării, în Joia Mare, fetele obişnuiesc să facă câte 12 noduri unei aţe, punându-şi la fiecare câte o dorinţă şi dezlegându-le atunci când dorinţa s-a împlinit. Uneori, fetele îşi pun aţa sub pernă seara, convinse că-şi vor visa ursitul.

Tot în Sud se păstrează obiceiul de a spăla picioarele celor din casă de către femeile mai în vârstă, exact cum s-a întâmplat la Cina cea de Taină, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii numită şi Euharistia, când Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor săi.

În tradiţia populară, Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi, în această zi fiind făcută ultima pomenire a morţilor din Postul Mare.

Tradiţia spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc la vechile lor locuinţe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

De asemenea, se spune că nu este bine să speli rufe în această zi, pentru că morţii vor primi apa murdară în locul pomenilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.